Fordult a hozamgörbe: rég nem látott recesszió van kialakulóban?

Az adatok szerint 1981 óta nem látott mértékben vált inverzzé az amerikai hozamgörbe, amely a közeljövőben bekövetkező recesszió előjelének számít.

A görbe jelenleg mélyen a negatív tartományban helyezkedik el, amely szakértők szerint komoly recessziót, akár teljes gazdasági válságot jelez előre. Az ilyen típusú inverziók több évtizede megbízhatóan előre jelzik a recessziókat, ezért is érdemes figyelemmel kísérnünk őket.

A hozamgörbe a kötvények futamideje (hónapos, féléves, éves, stb.) és a hozam (vagy kamatláb) közötti kapcsolatot ábrázolja. Normálisnak nevezzük a felfelé ívelő görbét, mikor a rövid lejáratú állampapírok hozama alacsonyabb, mint a hosszabb lejáratúaké. Ez azért van így, mivel a hosszabb távra elkötelezett befektetők magasabb hozamban szeretnének részesülni. Ezzel szemben az inverz hozamgörbe akkor alakul ki, amikor ez a kapcsolat megfordul, és a rövid távú hozamok a hosszú távúak fölé emelkednek.

A hozamgörbe alakulása. Forrás: Mises Institute.

Júniusban az átlagos eltérés -1,67 volt. Ez sokkal mélyebben van a negatív tartományban, mint bármi más, amit az 1981-es év óta láttunk.

Ahogy a lejjebb lévő grafikonon látható, az 1970-es és 1980-as évek recesszióját mind a hozamgörbe inverziója előzte meg. Ahhoz, hogy a jelenleg tapasztalható mélységhez hasonlót találjunk, egészen 1980-ig kell visszatekintenünk, ami nem mostanában volt.

A hozamgörbe és a recessziók időszaka az évek során. Forrás: Mises Institute.

Az egyetlen időszak, amely nagyobb inverziót mutatott, mint amit a ’70-es évek végén láttunk, az az 1928-29-es nagy gazdasági világválság kora volt.

A hozamgörbe és a recessziók időszaka az évek során. Forrás: Mises Institute.

Mikorra várhatjuk a recessziót?

Érdemes megjegyezni, hogy a hozamgörbe inverziója és a recesszió kezdete között általában jelentős eltérés van, ezért nem mutatkoznak még a válság jelei. Például a hozamgörbe 1989-ben fordult meg, viszont a recesszió csak 13 hónappal később kezdődött. Hasonlóképpen a hozamgörbe 2006 augusztusában változtatott irányt, de a recesszió csak 2007 decemberében, 16 hónappal később kezdődött.

Jelenleg a hozamgörbe 2022 novembere óta inverz, viszont megfordulása óta csak hét hónap telt el. A tapasztalatok szerint még legalább hat hónapot várhatunk, mire a változásnak egyértelmű hatásai lesznek a gazdaságra.