Forrong a Twitter a Coinbase újabb húzása után

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Egyre többen csatlakoznak a #DeleteCoinbase mozgalomhoz a Twitter kriptós berkeiben. A bitcoin tulajdonosok zárják a Coinbase számláikat miután a cég felvásárolta a Neutrino céget. A Neutrino alapítói korábban spyware programokat értékesítettek az emberi jogokat sértő országoknak.

A Washington Post jelentése szerint a Hacking Team közvetlen a szaúdi kormánnyal dolgozott együtt, köztük azzal a végrehajtó csoporttal, mely Isztambulban meggyilkolta a disszidens újságíró Jamal Khashoggi-t. A hacker startup oldalán szlogenként ez olvasható: “hack csomag kormányzati lehallgatáshoz,” és technológiáját úgy jellemzi mint “offenzív technológia.” A spyware a Motherboard szerint többek között ‘segítette’ a hatóságok munkáját Etiópiában és az Egyesült Arab Emírségekben.

Több twitteres influenszer és potentát is a #DeleteCoinbase mögé állt mivel szerintük a Coinbase nem az ügyfelei érdekét képviseli, hanem a kormányokét és más befolyásos érdekcsoportokét.

WhaledPanda: “Nem maradhattam ezek után, ugye? Még ha nem is használtam már jó ideje…”

Udi Wertheimer: “Nem mintha én lettem volna a @coinbase legnagyobb ügyfele, még álmomban sem, de befejeztem. Sose voltam egy nagy rajongója, de ez most már túl sok. Köszönöm @davidzmorris, @arjunblj, @J9Roem hogy rávilágítottatok. Töröltem a számláim és mindenkinek ugyanezt tanácsolom. Oszd meg a képeket #DeleteCoinbase -vel”

Meltem Demirors, a Shiny Pony Ventures alapítója és vezetője szintén a Coinbase dobását jelentette.

“Sok más szolgáltatás létezik, amelyek [blockchain-elemzést] végeznek, akiknek nincsenek ilyen reputációs problémáik, és őszintén szólva az etikai problémák, amelyekkel ezek a Neutrino-alapítók rendelkeznek,” nyilatkozta Demirors a CoinDesknek. “Ez a példa számomra összeütközésben áll az összes korábbi [Coinbase] üzenettel amiben egy nyílt pénzügyi rendszer, egy inkluzívabb pénzügyi rendszert létrehozásáról szólnak.”

A Neutrino felvásárlása azt az ötletet támasztja alá, hogy a bitcoint lehallgatási kapitalizmusra használja fel.

A reputációs kockázat, ami a felvásárlás gyakorolhat a Coinbase-re, nem volt rejtett a vezetők előtt. 2013-ban a Riporterek Határok Nélkül a Hacking Team csapatát még a top 5 az ‘Internet Ellenségei’ díjra is megválasztották mivel több ország kormányának is segítettek a kritikus hangok elhallgattatásában, beleértve Szudánt, Üzbegisztánt, Kazahsztánt és még Mexikót is. 2017-ben az olasz gazdaságfejlesztési minisztérium a Hacking Team lehallgatási technológiáját az emberi jogokat sértő kategóriába sorolta.

Hogy milyen hatással lesz a Coinbase 25 milliós felhasználóbázisára pár kriptoceleb kirohanása a Twitteren, az még kérdéses. Ugyanakkor sokan a kriptósok közül azért kezdtek el kriptovalutákat használni, hogy ne legyenek kitéve a kormányzati megfigyeléseknek és központi hatóságok és entitások (a Coinbase egy centralizált kriptotőzsde) kényének-kedvének. A Coinbase a Neutrino felvásárlással pedig pontosan ez irányba tendál.

(Forráskép: Twitter)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.