Új bankot alapít egy fintech cég – Forty Seven Bank ICO elemzés

Az ICO-kat elemző sorozat következő alanya a Forty Seven Bank, amelynek ICO-ja jelenleg is tart és 2018. március 31.-ével fejeződik be.

Mi az a Forty Seven Bank?

A Forty Seven Bank egy olyan pénzügyi technológiai (fintech) startup, amely a világ első pénzügyi intézménye kíván lenni a kriptovaluták számára. A cég célja összekapcsolni a hagyományos monetáris pénz és a kriptopénz rendszereket, valamint teljes körű szolgáltatást és termékeket kíván nyújtani mindkettejüknek. A startup Londonban lett bejegyezve, terveik szerint az idei év második felében kezdik meg működésüket mint EMI (Electronic Money Institution) és 2019. második felében pedig a banki működéshez szükséges engedély megkapásával válnak teljes funkciójú angol pénzintézetté, amely követi az összes EU-s direktívát, valamint megfelel a Basel III, az FCA (Financial Conduct Authority), a PRA (Prudental Regulation Authority) és a Bank of England feltételeinek.

Értékelés:

A terv hatalmas kihívás és várhatóan nem lesz zökkenőmentes. Tény, hogy hasznos lehet egy olyan intézmény létrehozása, amelyen keresztül egyszerűen intézhetjük mindenféle nevű pénzügyeinket, azonban több rizikó is fennáll. Először is, egyelőre nincs meg az engedély és több mint egy évet kell várni, mire meglesz. A másik gyenge pont a Brexit, amely a nagy-britanniai pénzügyi szektor réme (is), mert egyelőre nem derült ki, hogy az ország megkapja-e az uniós pénzügyi piacokkal való üzleteléshez szükséges útlevelet (financial passporting). Az ötlet tehát jó, azonban több rizikóval is jár, ami nem a cég hibája, viszont befolyásolhatja későbbi működésében.

[su_heading size=”25″ margin=”0″]Pontszám: 3/5[/su_heading]

 

Fehér könyv/koncepció:

Mi a probléma?

A Forty Seven fehér könyve nem részletez konkrét problémákat, ehelyett általánosságban fogalmaz. Eszerint a technológia fejlődése jelentős hatást gyakorol a pénzügyi szolgáltató ágazatra és ez óriási lehetőségekkel jár az elavult pénzügyi termékek fejlesztése szempontjából. Az egyik legkomolyabb áttörést az Európai Bizottság által bemutatott PSD2 (Payment Services Directive/fizetési szolgáltatások direktívája) jelenti, amely az EU pénzforgalmi irányelve és teljesen átalakítja a hagyományos bankolást.

Mi a megoldás?

Mivel nincs probléma, ezért megoldásról sem olvashatunk, azzal kapcsolatban viszont bőségesen tudunk tájékozódni, hogy milyen bankká szeretne válni a Forty Seven.

A vállalat egy teljesen digitális és innovatív pénzintézet lesz, a profil pedig egy teljes körű digitális pénzügyi szolgáltatás mind a kriptopénzek, mind a tradicionális fiat pénzek számára. Az egyik kiemelt produktum a multi-asset fiók lesz, amely lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy egyetlen applikáción keresztül hozzáférjenek az összes banki és kriptopénztárcás számlájukhoz, valamint befektetéseikhez, megtakarításaikhoz is akár kriptóban, akár azzal egyenértékű fiat pénzben. A cég azt ígéri, hogy mindösszesen egy multi-asset számla is elég lesz ahhoz, hogy ennyi mindent el tudjunk intézni egy helyen, vagyis a Forty Seven Banknál.

A technikai részt illetően a cég egy a PSD2-s irányelvekkel kompatibilis rendszert fejleszt ki, amibe blokklánc technológia, okos szerződés, API, biometrikus rendszer és a gépi tanulás (machine learning) technológiája is beleépül.

Miért pont blokklánc?

A cég szerint a blokklánc technológia teljesen át fogja formálni az egész pénzügyi és banki rendszert és ebből ők sem szeretnének kimaradni, sőt a cél a legmodernebb pénzügyi termékek kifejlesztése és az ügyfelekhez való eljuttatása.

A felhasználók multikripto pénztárcát kapnak, amellyel pénzt küldhetnek és kaphatnak, ez úgy lesz lehetséges, hogy a bank rendszerébe integrálja az összes nagy blokklánc hálózatot. Ezenkívül a Forty Seven felügyeli és tárolja a publikus és privát kulcsokat, valamint aktiválja a blokkláncos tranzakciókat. A kulcsok egy privát adatbázisba fognak kerülni, ami titkosított lesz, biztonsági másolat készül róla, és ez több adatközpontba lesz szétszórva a világ minden táján. A Forty Seven több nagy kriptotőzsdét fog integrálni rendszerébe, így a kriptok küldése is leegyszerűsödik.

Értékelés:

A fehér könyv 71 oldalból áll, profin össze van állítva. Hiányossága, hogy nem tér ki a problémákra, leszámítva a pénzügyi termékek elavultságának említését, pedig jó lett volna megtudni, hogy vajon hogyan is gondolkodnak pénzügyi szakemberek a jelenlegi rendszer hibáiról.

A cég a pénzügyi rendszer bonyolultságát kívánja egy platformon keresztül megoldani, vagyis hogy kismillió kriptó és hagyományos számlák közötti szaladgálás helyett, egy helyen elintézze az összes pénzügyünket. Ennek az az ára, hogy nem a felhasználó fogja birtokolni a nyilvános és privát kulcsokat, bár a Forty Seven igyekszik elkerülni a teljes centralizációt és az ezzel járó biztonsági és bizalmi kockázatot, ezért az adatbázis másolatainak a szétszórása.

A PSD2 a pénzügyi piacot ért hatalmas technikai innovációval próbál lépést tartani, vagyis azt egy új jogi szabályozásos keretbe foglalni, ezzel a változással pedig jól járhatnak olyan fintech cégek is, amelyek a régi rendszerben labdába sem tudnának rúgni. Ez tehát azt jelenti, hogyha minden jól megy, a Forty Seven Bank valódi bankká válhat egy szép napon.

[su_heading size=”25″ margin=”0″]Pontszám: 4/5[/su_heading]

 

Token info:

Tokennév: (Ethereum platform, ERC-20)
Soft cap: 3600 ETH
Hard cap: 36000 ETH
Tokenár: 1 FSBT = 0.00428 ETH (~ 2.3 $)
Minimum befektetési összeg: nincs
Kibocsátott tokenek teljes száma: 11.06 millió FSBT

Az FSBT token számos haszont kínál a tulajdonosok számára. Kiemelt ügyfelei lesznek a bank hűségprogramjának, speciális kondíciókat kapnak termékekhez és szolgáltatásokhoz, továbbá ők lesznek az elsők, akik kipróbálhatják és használhatják ezeket. A cég ezenkívül az első időszakban nettó nyereségének 20%-át fogja belefektetni a hűségprogramba és az ebből származó tokeneket szétosztja az FSBT-t birtoklók között, amiket le lehet vásárolni a bank online üzletében, lehet fizetni repjegyért, hotelfoglalásért és sokminden másért.

Értékelés:

A tokenek 90%-a áll a befektetők rendelkezésére az ICO során, ami azért is fontos, mivel összesen csak 11 millió körül van a tokenek teljes száma. Nincs minimum befektetési limit, mindenki annyival száll be, amennyivel szeretne, ami csökkenti a rizikó mértékét. A hard cap, vagyis a gyűjtés maximum értéke a jelenlegi ETH értéket figyelembe véve kb. 20 millió dollár, ami nem túl magas egy ekkora projekt esetében.

A bank hűségprogramja biztosan népszerű lesz a tokent megvásárlók között és rengeteg előnnyel járhat.

[su_heading size=”25″ margin=”0″]Pontszám: 5/5[/su_heading]

 

Csapat:

A cég weboldalán 12 felső vezető és 9 tanácsadó szakmai tapasztalatairól tájékozódhatunk, egy profiltól eltekintve mindegyik LinkedIn oldal. A csapattagok közül jó páran már dolgoztak egymással a korábbiakban, derül ki a profilokból.

A Forty Seven Bank CEO-ja Alexander Malin, két egyetemet is elvégzett, információtechnológia és menedzsment, valamint informatikai téren. Több pénzügyi és banki technológiával foglalkozó cégnek is alapítója, illetve felső vezetője volt, mint például az iAM és a Bilderlings Pay. A BP pénzügyi intézményi licencel rendelkezik (EMI és PSP) és az FCA (Egyesült Királyság) valamint az FKTK (Lettország) által szabályozott.

Értékelés:

A profilok alapján rendkívül illusztris fintech csapat gyűlt össze, ami természetesen nem meglepő tekintve, hogy egy új pénzintézmény készül napvilágot látni. A 21 személyből összesen 1 személy mint tanácsadó foglalkozik blokklánc fejlesztéssel, ennyi információból nem derül van-e már blokkláncos fejlesztői csapat. Jó pont azonban, hogy több felső vezető és maga a CEO is egy techguru.

[su_heading size=”25″ margin=”0″]Pontszám: 4.5/5[/su_heading]

 

Partnerek:

A partnerek között van a Paybis, az NGrowth, a Microsoft Azure, az XB Software, a Revain, a Last.Backend, a Blockweather, a Coinbazz, valamint a Best Rate.

Értékelés:

A Revain és az XB Software a Forty Seven tanácsadók cégei, a többiek weboldalain csak a Best Rate jelzi a partneri viszonyt, hozzá kell azonban tenni, hogy 3 oldal egyáltalán nem tüntet fel partnereket.

[su_heading size=”25″ margin=”0″]Pontszám: 4.5/5[/su_heading]

Közösségi média:

Twitter aktív 2017. augusztusa óta, 4521 követő, 256 twíts
Facebook aktív 2017. szeptembere óta, 2996 követő, 381 bejegyzés
Telegram aktív 2017. augusztusa óta, 9889 tag, 1065 link
Medium aktív 2017. augusztusa óta, 401 követő, 28 bejegyzés
Reddit aktív 2017. augusztusa óta, 58 olvasó, 120 bejegyzés
Bitcointalk aktív 2017. októbere óta, 4154 bejegyzés (*az elemzés írásának időpontjában)

Értékelés:

A cég több mint fél éve indította el közösségi médiumait. Ehhez képest nem túl magasak a számok, azonban a fórumok, vagyis Telegram és a Bitcointalk a legaktívabbak, ami pozitívum, mert itt a bankot képviselő médiamunkásoktól lehet kérdezősködni és láthatóan rengeteg a kérdezz-felelek, jó hangulatú diskurzusok folynak, ami kíváncsi és egészséges légkört mutat. A különböző közösségi médiumos platformokon megtalálhatóak reklámanyagok, a Forty Seven Bank és a kriptovilág hírei, valamint tévés/rádiós interjúk és konferenciák fotói, linkjei.

[su_heading size=”25″ margin=”0″]Pontszám: 4.5/5[/su_heading]

Összegzés:

Egy új kripto-fiat bank van kialakulóban, ami sokaknak megkönnyítheti a pénzügyeik kezelését, és főként azokat érdekelhetik, akik különböző kulcsokkal való vesződés helyett inkább bizalmat szavaznak egy új pénzintézetnek, amely egyelőre úgy tűnik, hogy tanult nagy öregek hibájából és nem kívánja azt teljes körű centralizációval elrontani.

A Forty Seven Bank mindenre gondolt, tapasztalt gárda irányítja mind a jogi, mind a pénzügyi, mind a technológiai vonatkozású tennivalókat, a weboldalon és fórumokon rengeteg az információ, vagyis átlátható.

Az információk alapján úgy tűnik két dolgon áll vagy bukik a terv, ez pedig, hogy megkapják-e az engedélyt a banki működéshez, valamint főként, hogy a Brexit merre sodorja az országot és ezen belül a pénzügyi szektort.

+++Pro+++

  • ötlet
  • átláthatóság
  • csapat
  • technológiák
  • hűségprogram
  • tájékoztatás

−−−Kontra−−−

  • a felhasználó nem fogja közvetlenül birtokolni privát kulcsait
  • a jövő, vagyis lesz-e engedély, és mit hoz (vagy visz) a Brexit

[su_heading size=”25″ margin=”0”]Forty Seven Bank ICO végső értékelés: 4.25[/su_heading]

További információk az ICO-ról és a Forty Seven Bank-ról:

honlap: https://www.fortyseven.io

email: [email protected]

telefon: (+44) 2-071-013-530

***Figyelem! Fenti írásunk egy fizetett ICO értékelés. A cikkben leírt információk semmilyen formában sem minősülnek befektetési, pénzügyi, technikai, adózási vagy jogi tanácsadásnak. A cikkben leírtak nem helyettesítik a szakértői véleményezést és a tények egyéni ellenőrzését. A cikkben leírt állítások a Szerző objektív kutatómunkájának eredménye és semmilyen körülmények között se tekinthető befektetési tanácsadásnak, továbbá a Szerző nem áll üzleti kapcsolatban az elemzés tárgyát képező projekttel. A Bitcoin Bázis semmilyen formában nem vállal felelősséget az elemzésben leírt termék vagy szolgáltatás használata következtében bekövetkező esetleges kárért és veszteségért.***