Francia aktivistákat vettek őrizetbe miután a ProtonMail kiadta az IP-címeiket

A magát anonim és végpontok közötti titkosítással hirdető svájci ProtonMail e-mail szolgáltató kiadott egy tucat IP-címet a francia hatóságoknak. Az IP-címek olyan aktivistákhoz köthetők, akik a dzsentrifikáció ellen küzdenek.

A svájci székhelyű cég közölte, hogy “jogilag kötelező érvényű végzést kapott a svájci szövetségi igazságügyi minisztériumtól”, amely a Youth for Climate nevű aktivista csoportot illeti, és amelyet “köteles betartani”. A ProtonMail a végzés értelmében kiadta a csoport aktivistáinak IP-címét és az aktivisták által használt eszközök adatait.

Weboldalán a ProtonMail magát így hirdeti: “Kommunikáljon biztonságosan a ProtonMaillel” vagy “Biztonságos e-mail fiók létrehozásához nincs szükség személyes adatokra. Alapértelmezetten nem vezetünk semmilyen IP-naplót, amely az anonim e-mail fiókjához kapcsolható. Az Ön személyes adatainak védelme az első.”

Annak ellenére, hogy nincs IP-cím naplózás, a vállalat beismerte, hogy ugyan törvénytelen, hogy a vállalat megfeleljen a nem svájci bűnüldöző hatóságok követeléseinek, de ezek ellenére köteles mégis megfelelni akkor, ha a svájci ügynökségek beleegyeznek a külföldi hírszerző és nyomozóhatóságok, például az Europol, megsegítésébe.

“Nem volt lehetőség fellebbezni vagy harcolni ezen kérés ellen, mert a svájci joggal ellentétes cselekmény valóban megtörtént (és ez volt a Szövetségi Igazságügyi Minisztérium végső döntése is, amely minden esetben jogi felülvizsgálatot végez)”írta a cég a Redditen közzétett hosszas magyarázkodásában.

Egyszerűen fogalmazva, a ProtonMailnek nemcsak a svájci kormányrendeleteknek kell eleget tennie, hanem kénytelen lesz adatokat átadni, amikor az egyének a szolgáltatást az adott országban illegálisnak ítélt tevékenységek végzésére használják. Magyarán: hiába hirdeti magát anonimnek és hogy az ügyfelek adatai az elsők, attól még kiadja azokat, ha fentről jön az ukáz.

“A Protonnak be kell tartania a svájci törvényeket. Amint bűncselekményt követnek el, a magánélet védelmét fel lehet függeszteni, és a svájci törvény előírja, hogy válaszoljunk a svájci hatóságok kérésére”írta Twitteren a ProtonMail alapítója és vezérigazgatója, Andy Yen, hozzátéve: “Sajnálatos, hogy a súlyos bűncselekmények jogi eszközeit használják fel ilyen módon. De a törvény szerint a [ProtonMail] -nek meg kell felelnie a svájci bűnügyi nyomozásoknak. Ez nyilvánvalóan nem alapértelmezetten történik, hanem csak akkor, ha törvényileg kényszerítenek rá. “

Azok a ProtonMail felhasználók, akik igyekeznek még jobban elrejteni valós tartózkodási helyüket, mert joguknak érzik a privát adataik maximális védelmét a megfigyelőállam és a big tech vállalatok elleni védelem érdekében, kénytelenekek VPN-t használni, illetve a ProtonMailt a Tor böngészőn keresztül használni.

“Az ügyészség ebben az ügyben meglehetősen agresszívnak tűnik. Sajnos ezt a mintát az utóbbi években egyre gyakrabban tapasztaljuk szerte a világon (például Franciaországban, ahol a terrorista törvényeket nem megfelelően alkalmazzák)” – mondta a társaság.

Kapcsolódó: Hogyan védd meg a személyes adataidat az adatbróker szolgáltatóktól