Hogyan védd meg a személyes adataidat az adatbróker szolgáltatóktól

Valószínűleg kevesen hallották még azt a kifejezést, hogy ‘data broker – adatbróker’. Úgy lehetne definiálni ezt, mint egy személy, aki adatok kereskedésével foglalkozik. Hasonlóan mint az tőzsdei bróker, aki részvényeket ad és vesz, úgy az adatbróker adatokkal és információkkal kereskedik.

Több ezer ilyen adatbróker weboldal és szolgáltató létezik az interneten. Ezeknek a fő célja, hogy a lehető legtöbb adatot gyűjtsék össze az emberek viselkedéséről és életéről. Ezek alapján olyan mutatókat kreálnak, mint a foglalkoztatottsági mutató, reputációs rangsor, társadalmi rangsor, stb. Ezek a szolgáltatók ezt a tevékenységet adatjavításnak hívják, és úgy árulják ezt mindenfajta vállalatnak, hogy ők ezek alapján sokkal jobban tudják célzott hirdetésekkel becserkészni a jövőbeli vásárlóikat és ügyfeleiket.
Ne küldj feleslegesen hirdetést olyannak, aki úgysem vesz tőled semmit,” hirdetik magukat az adatbrókerek. “Minek küldenél egy férfinek jegygyűrűkről reklámot, ha már van felesége?”, magyarázzák egyszerűen az üzleti modelljüket ezek a cégek. A vállalatok szemszögéből pedig egyértelmű, hogy valóban értékesek ezek az információk.

Fogyasztóként talán még te is hálás lehetsz ezeknek az adatbróker cégeknek, hogy a közvetített információnak hála a cégek nem bombáznak feleslegesen olyan reklámokkal, amik amúgy sem érdekelnek téged.
Azonban a személyes adatok védelme szempontjából már sokkal megkérdőjelezhetőbb a dolog.

Hogyan csinálnak pénzt a viselkedésedből

Maradjunk a jegygyűrűs cégnél. Ha a legjobb előrejelzést akarod kapni, hogy valaki megházasodik-e a következő 6-12 hónapban, akkor mit szeretnél tudni? Meg akarnád tudni az életkorát, a nemét, a párkapcsolat státuszát, mióta vannak együtt, mennyi kapcsolatuk volt korábban, a szülei és testvérei házasok-e, stb. Elég sok információ, ugye?

Az adatbrókerek aztán beleássák magukat az életedbe. Megtudják, hol élsz, mennyi a házasságkötések száma abban a régióban, mennyi házas embert ismersz, mi a foglalkozásod, van-e bűnügyi háttered, vagy-e regisztrálva valamilyen társkereső oldalon, mi a politikai nézeted, hiteleid összege, stb.?

Az adatbrókerek minden információt begyűjtenek rólad mindenfajta tevékenység, partnerségek és weboldal elemzése után. Hivatalos forrásokból begyűjtik a publikus adataidat, mint az életkor, adóbevallásod, stb. Megkeresik a családi információkat online telefonkönyvek, Facebook alapján… Fizetnek a streaming szolgáltatóknak, hogy megtudják mit nézel. Megveszik a tőzsdei vásárlási szokásaidat a Robinhood cégtől. Megveszik a darkneten árult kiszivárgott adatbázisokat. Lecsekkolják a Facebook, Linkedin, Tinder, Instagram profilodat. Ebből látni tehát, hogy mindenhonnan minden létező információkat képesek begyűjteni.

Ezekkel a nyers adatokkal már aztán nagyon átfogó profilképet tudnak felépíteni rólad. Ebből következik, hogy miért állnának meg csak a jegygyűrűs cégnél? A felépített adatok alapján ezután képesek meghatározni szinte minden mást is. Olyan értékes dolgokat is képesek meghatározni mint hogy kire fogsz szavazni, mennyi hitelt tudsz még felvenni, vagy mennyi pénzt fizetnél egy-egy szolgáltatásért. Ezeket a felépített profilokat és rangsorokat pedig aztán eladják a hirdetőknek, munkáltatóknak, és bárkinek az interneten, aki kíváncsi rád.

adatbróker

Hogyan tudjuk felszabadítani magunkat az adatbróker hatalmából?

Rengeteg időbe és belefektetett munkába telne, hogy minden egyes weboldalon végigmenj és kérd a szolgáltatóktól, hogy ne adják ki az adataidat, és vagy töröljék a tőled begyűjtött adatokat. Természetesen érdemes ezt végigcsinálni. A javaslatunk alapján azonban kezdj ezzel a 7 weboldallal, és jelezd feléjük, hogy minden elérhető információt és adatot töröljenek rólad az adatbázisukból.

#1 Acxiom

A cég azzal kérkedik, hogy több mint 11 ezer attribútum alapján több mint 2.5 milliárd emberről van adatbázisuk. Nagy valószínűséggel te is köztük vagy, és valamit biztos tudnak rólad a 11 ezer jellemző alapján. A cég éves szinten 900 millió dollár árbevételt ér azzal, hogy eladja ezeket a személyes adatokat és előrejelzéseket.

Hogyan tudsz kikerülni?

Menj a https://isapps.acxiom.com/optout/optout.aspx, töltsd ki az információkat, hogy ki szeretnéd magad töröltetni az adatbázisukból.

#2 BeenVerified

Ők a közösségi média oldalak alapján aggregálnak információkat, és teszik publikusan elérhetővé, amire név, cím, telefonszám és email cím alapján is rá lehet keresni.

Hogyan tudsz kikerülni?

Menj a https://www.beenverified.com/app/optout/search oldara, és töltsd ki az információkat.

#3 MyLife

Ezen a weboldalon is keresni lehet név, email-cím, telefonszám és lakhely cím alapján. Ők prémium előfizetést is kínálnak, amivel olyan szenzitív információ elérését is biztosítják mint a bűnügyi rekord és reputációs rangsorok. Már többször is be lettek perelve különféle indítékból.

Hogyan tudsz kikerülni?

Keresd fel a www.mylife.com oldalt, keress rá magadra. Jelöld ki a kapott adatokat, és küldj egy emailt a [email protected] címre azzal, hogy ki akarod töröltetni magadat az adatbázisból.

#4 Spokeo

Állításuk szerint több mint 6 milliárd fogyasztói rekorddal rendelkeznek, amik publikusan kereshetőek. A Forbes logót is rátették a weboldalukra, de kijelentik, hogy ez nem jelenti azt, hogy a Forbes szponzorálná vagy támogatná őket.

Hogyan tudsz kikerülni?

Keresd fel a https://www.spokeo.com/optout oldalt, erősítsd meg a törlési szándékodat.

#5 Radaris

Őket tartják az egyik forrásrendszernek, amit a sok kis adatbróker szolgáltatók használnak. Tehát, ha innen törölteted magadat, akkor ez olyan, mintha egy gyomnak a gyökerét húznád ki.

Hogyan tudsz kikerülni?

Jelezd a https://radaris.com/control/privacy oldalon, hogy töröltetni szeretnéd magadat.

#6 Intelius

A weboldalt az egyik legnagyobb adatbróker vállalat birtokolja, amit People Connect-nak hívnak. Ők is már több pereskedésen vannak túl tiltott adatfelhasználás miatt.

Hogyan tudsz kikerülni?

Menj a https://www.intelius.com/opt-out/submit/ oldalra, és add be a kérelmet a törlésre.

#7 ThatsThem

Több százezer személyes rekordot tárolnak, ami kereshető név, email-cím, telefonszám, lakcím, IP-cím, rendszámtábla alapján is. Ingyenesen elérhető ez az információ, és nincs is fizetős szolgáltatásuk. Az alapadatok alapján a vagyonról, utazásról, vásárlási szokásokról is kínálnak információt.

Hogyan tudsz kikerülni?

Ha töröltetni akarod magadat, akkor a [email protected] e-mail címre kell levelet küldeni.

Jogod van arra, hogy töröltesd magadat

Azzal, hogy megakadályozzuk a weboldalakat, hogy eladják és megosszák a személyes adatokat, sok mindentől kímélhetjük meg magunkat. Egyrészt csökkenteni tudjuk a spam mennyiségét, blokkolhatjuk a phishing vagy hacker támadásokat, de a zaklatásoktól is megkímélhetjük magunkat. De nem csak magunkat védhetjük ezáltal, hanem a családtagjainkat is, akiket ugyanúgy megcélozhatnak különféle cégek simán csak értékesítési, de akár egyéb veszélyesebb szándékkal is.

Ezeknek az oldalaknak a blokkolása társadalmi szinten is nagy hatással bír. Ugyanis számottevően csökkenthető a megfigyelésre és nyomon követésre berendezkedett működés, ugyanis minden kormányzatnak, állami szervnek, vállalatnak vagy kereskedőnek tiszteletben kell tartani a privát szférát és a személyes adatok védelmét. Minden egyénnek joga van saját maga rendelkezni a személyes adatai felett.