Egy francia-magyar startup mesterséges intelligenciával teszi a kripto- kereskedelmet profitképessé

Már több mint 11 éve, hogy megszületett a Bitcoin, az első kriptovaluta. Ez idő alatt kiépült és fel is nőtt egy teljes iparág. Kereskedők ezrei próbálnak nyereséget elérni a kriptovaluták árfolyammozgásából nap mint nap, de sajnos csak egy minimális százalékuknak (5%) sikerül.

Most ezt a problémát hivatott megoldani a párizsi székhelyű, de szervesen a magyar ökoszisztéma részét képező B-cube.ai.

A startup platformja historikus adatokat, hangulat elemzést, technikai elemzést és egyedi matematikai modelleket táplál egy mesterséges intelligencia motorba, amely ezután kereskedési szignálokat generál. A mesterséges intelligencia egy rendkívül új technológia, amely egyedülálló abban, hogy az algoritmusok képesek korábbi tapasztalataikból tanulni és tovább fejlődni. Az ilyen technológiával alkotott szignálokat követve vagy – ahogy mindjárt látni fogjuk – automatikusan végrehajtva a kriptovaluta kereskedő valóban úgy érezheti magát, mint egy igazi pénzügyi szakember.

A B-cube jelenleg kétféle szolgáltatást nyújt a regisztrálók számára:

1) Momentum-alapú kereskedési szignálok retail kereskedők részére

A weboldalon lehetőségünk van kereskedési jelzéseket igénybe venni. A rendszer a feliratkozók számára valós időben küldi az új pozíciók adatait, amelyek mindenre – köztük a kockázat kezelés, stoploss – kiterjednek. Ezeket aztán a kereskedőnek manuálisan kell lemásolnia és végrehajtania a saját számláján. A szignálok között érkezik mind azonnali- (Binance), mind határidős piacra (BitMEX, Binance Futures) szánt jelzés. Többféle feliratkozási csomag közül választhatunk: elérhetőek heti, havi, negyedéves periódusok 49, 149 illetve 399 euróért. A feliratkozás után a szignálokat e-mailen keresztül kapjuk és követve őket a B-cube eredményeivel megegyezőeket kapunk.

2) Automata MI kereskedő botok

Ebben az esetben a kereskedés teljesen automatikusan történik a felhasználó saját számláján. Ezt a weboldalon keresztül kell integrálni, nem pedig egy titokzatos tárcára átküldeni a vagyonunkat. A B-cube.ai első automata terméke a Bulls and Bears Bot, amely komplex matematikai modellek alapján úgynevezett high-frequency tradinget folytat és teljesen házon-belül került kifejlesztésre.

A bot derivatív piacokon – mint például a BitMEX – nyit vételi és eladási pozíciókat Bitcoin és Ethereum párokon a trend alapján. Mint már említettük, ez a bot mesterséges intelligenciával működik és dinamikusan adaptálni a változó piaci feltételeket.

Hogyan néz ki a B-cube emberi oldala?

A vállalkozás mögött egy indiai, két francia, egy amerikai és öt magyarból összeálló csapat áll, akik több éves vagyonkezelési, banki, informatikai (szoftverfejlesztés, MI / ML), matematika, adattudomány, marketing, értékesítés és UX / UI háttérrel rendelkeznek.

Emellett pedig már több startup inkubációs labor is a projekt mellé állt, mint a magyar K&H Bank Start IT programja, a La French Tech francia fintech program, a párizsi Saclay és Central Supelec egyetemek, valamint az EU által támogatott BlockIS, Blockchain akcelerátor program.

A cég elérhető a közösségi média hálókon is, úgy mint a Facebookon vagy a LinkedInen, de talán a legérdekesebb információkat a Medium blogjukon lehet olvasni, ahol a platform ismertetőin túl a kereskedőket érintő témákban írtak pár elemzést az algoritmikus kereskedés lehetőségeiről.

A B-cube.ai aktív a hazai és európai startup világban és már számos díjat is megnyertek. Ezek között tudhatják a StartupLive Budapest Startup Stage díjat, a legjobb Blockchain Startup díját a Block Start versenyen, amelyet a Blokklánc Magyarország Egyesület szervezett, továbbá a CentraleSupelec Alumni hálózat díját, mint a legjobb MI / ML startup Franciaországban.

Jelenleg is folyamatban DASP (digitális eszközszolgáltató) engedélyezésük. Ez a biztosítás a befektetők védelméül szolgál és fedezi a lehetséges kockázatot minden valószínűtlen csőd esetén. Amennyiben megkapják, a B-cube lesz az első vagyonkezelő cég a kripto- ágazatban, amely megszerezte Franciaországban.

Hamarosan megkapják a JEI&CIR (fiatal innovatív vállalkozás) státuszát, amely a francia kormány adókedvezménnyel járó elismerése olyan fiatal startupoknak akik kutatói, fejlesztői munkát végeznek.

De mi zajlik a fekete dobozban?

Alapvetően a B-Cube kereskedési felülete egy jól felépített, kézreálló platform, ahol könnyen lehet navigálni az egyes funkciók között. Azonban nekem nagyon hiányzik egy – természetesen az üzleti titkokat kihagyó – bővebb ismertető a stratégiákról. A főoldalon találhatunk információt az algoritmusokról és a matematikai modellekről, viszont a technológia iránt érdeklődő felhasználók – köztük jómagam – számára érdekes lenne egy fejtágítás. Bár az abszolút kezdők számára biztosan zavarba ejtő mennyiségű és mélységű mutatókkal és algoritmusokkal lehet vagdalkozni, már az is sokat segítene, ha a Bulls and Bears bot oldalán le lenne írva hogyan készült.

Persze a fejlesztések még folyamatosan zajlanak a háttérben, hamarosan elérhető lesz a Binance és a BitMEX-en túl több váltó is és bizonyára bővíteni fogják a dokumentációt. Érdemes figyelni addig is, hogyan teljesít a kereskedési robot, mely az egész platform működésének alapja. Az algoritmikus kriptopénz kereskedésben hatalmas lehetőség van, amennyiben a mesterséges intelligencia jó mutatókat használ az átlag kereskedőhöz képest tökéletesen végrehajtani a stratégiáját, továbbá saját hibái és tapasztalatai alapján tovább fejleszteni magát, ezzel pedig mindig egy lépéssel a piac előtt lehet járni. Kíváncsian várjuk a fejlesztéseket.