A franciák minden élelmiszert a blokkláncra visznek – csirke után jön a tej

Bizonyára sokan emlékezhettek rá, hogy pár hónappal ezelőtt beszámoltunk róla, hogy a spanyol csirkékhez kapcsolódó azonosító adatokat a jövőben a blokkláncon tartják majd nyilván. A francia tulajdonú Carrefour most újabb terméket vett fel a saját blokkláncára.

Tej a blokkláncon

Carrefour

A francia bevásárlóközpont-lánc, a Carrefour, tovább folytatja a blokklánc fejlesztését. A március 1-jén megjelent sajtóközlemény szerint a következő lépés a projektben a tejtermékek nyomon követése. A Carrefour Quality Line (CQL) termékcsoportba most felveszik a mikrószűrt zsíros tejet is. A CQL célja, hogy a végfelhasználók részére teljes mértékben visszakövethető legyen egy-egy élelmiszer útja a teljes ellátási láncon keresztül a tanyától az üzlet polcáig.

A blokkláncon tárolt termékek segítésével a vásárlók láthatják azokat a GPS koordinátákat, ahonnan a tej származik. További információk is elérhetőek lesznek a tej kapcsán, mint például a begyűjtés ideje és helye, valamint a csomagolásra vonatkozó információk. Minden újonnan az ellátási láncba bekapcsolódó beszállító fel lesz tüntetve a blokkláncon.

Élelmiszerek a blokkláncon

A Carrefournál mint azt korábban már megírtuk a tej a második élelmiszer, melynek útját a blokkláncon keresztül transzparenssé teszik. Novemberben a ‘csirkéket tették fel a blokkláncra’, hogy így váljon azonosíthatóvá a minőségi gall hús a vevőknek.

A Carrefour új termékkövető technológiája nem számít újdonságnak a nemzetközi piacokon. Az élelmiszerek útját egyre többen követik biztonságos és transzparens módon a blokkláncok révén. Az IBM blokklánc applikációja például rohamosan terjed az élelmiszeriparban. Olyan élelmiszergyártók használják a Hyperledger hálózatát, mint például a Nestlé, a Dole Food és a Golden State Foods.

2018 végén egy másik francia élelmiszer multi, az Auchan is hasonló lépéseket tett. Ők a  magyar alapítású TE-FOOD rendszerét használják az élelmiszerek útjának országok közötti nyomon követésére. Franciaországban tehát úgy tűnik komolyan veszik a minőségi élelmiszerekkel kapcsolatos adatok tárolását, melyre a fogyasztók részéről is igény van.

Kövess minket Facebookon és Instagramon is. Értesülj első kézből a friss kriptós hírekről!