Csirkék a blokkláncon

  • 26
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A Carrefour hipermarket egy olyan új, blokklánc alapú rendszert indított útjára, mellyel a természetes tápon nevelkedett szárnyasok útját lehet követni.

Csirkék a blokkláncon

A spanyol Carrefour hipermarket lánc a HyperLedger megosztott főkönyvi rendszerét használja a tanyasi csirkék nyomon követésére egy friss sajtóközlemény szerint.

A világ első csirke nyomkövetője a galíciai tanyasi csirkék pontos útját rögzíti a platformon. Ezzel egyedi megoldást kínálnak arra a problémára, hogy biztosítsák, hogy biztosan organikus gazdaságból származik a termék. Így elkerülhető a továbbiakban, hogy a címkén „bio”-nak minősített csirke valójában egy nagyüzemi gazdaságból származik.

A gall szárnyasokat antibiotikum nélkül nevelik ezért nagyon egészséges, tápanyagban gazdag húsuk miatt nagy rájuk a kereslet. De a csirkehús nyomon követése eddig nem volt teljes mértékben biztosított. Az új rendszer segítségével azonban pontosan meghatározható majd a hús forrása. Egy QR kód segítségével tárolják a blokkláncon a csirkékkel kapcsolatos összes fontos adatot. Így  a csirkék születési ideje, felmenői és az általuk elfogyasztott takarmány is elérhető információ több más adat mellett.

A Carrefour ellátási láncának blokklánc alapokra helyezése jelentős transzparenciát jelent majd mind a cég, mind pedig a vásárlók számára. Ugyanis a tárolt információk a vevők számára is elérhetőek lesznek, így pontosan lehet majd látni, milyen utat járt be a csirke a gall gazdaságoktól egészen a hűtőpultokig.

Blokklánc technológia a kereskedelemben

A kereskedők egyre nagyobb hányada ismeri fel a blokklánc technológiában rejlő lehetőségeket. Franciaországban már idén év elején is kísérleteztek egy hasonló projekttel. Ennek eredményeként az IBM partnerségi megállapodást kötött a francia élelmiszer tröszttel októberben.

A 2016-ban indult Hyperledger projekt az élet számos területére kínál már blokklánc alapú megoldásokat a pénzügyektől, az egészségügyeken át a logisztikáig.

Számos cég csatlakozott hasonló ellátási láncokhoz már világ szerte. Többek között a Nestle, az Unilever és a Walmart is alkalmaz hasonló megoldást a termékek és alapanyagok nyomonkövetésére. A Walmart logisztikai üzletágánál például a zöldségek származási helyét rögzítik a blokklánc segítségével.

Zs

“Right now Bitcoin feels like the Internet before the browser.” - Wences Casares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.