Furcsa bolygót fedeztek fel a kutatók

A világűr mindig meg tud lepni bennünket valamivel, de egy 1232 fényévre található exobolygó az egyik legfurcsább lehet, amit eddig felfedeztek.

A WASP-193b névre keresztelt bolygó köze 50 százalékkal nagyobb, mint a Jupiter, de sűrűsége olyan, mint egy vattacukoré. A hozzá hasonló exobolygók egyébként kifejezetten ritkák, a csillagászok szerint ugyanakkor segíthetnek jobban megérteni a körülöttünk lévő világot. A bolygók megismerése ráadásul nem csak a Naprendszerünk értelmezéséhez járul hozzá, de lehetővé teszik azt is, hogy megismerjük a bolygórendszerek fejlődését.

Az imént említett exobolygó a Naphoz hasonló, a WASP-193 csillag körül kering. Ami viszont még érdekesebb, hogy a WASP-193b a Naprendszer többi bolygójához képest sokkal közelebb kering a csillag körül, és minden 6,25 napban egyszer megkerüli azt.

A kutatók szerint az exobolygó sugara körülbelül 1,46-szorosa, tömege azonban mindössze 0,139-szerese a Jupiterének. Sűrűsége 0,059 g/cm³ lehet (összehasonlításképpen a Föld sűrűsége 5,51 g/cm³). A vattacukorbolygó körül forgó csillag mintegy 6 milliárd éves is lehet.

A kutatók úgy vélik, az exobolygó tulajdonságait és fejlődését sajnos nem lehet kifinomult bolygófejlődési modellekkel rekonstruálni. A jó hír viszont, hogy a WASP-193b kiváló jelölt a további vizsgálatokra, hogy kiderüljön, miből áll a légköre (ez az egyik olyan feladat egyébként, amire a James Webb űrtávcsövet tervezték). A további vizsgálatok pedig megmagyarázhatják, hogyan létezhet egy ilyen furcsa, pihekönnyű bolygó a világegyetemben.

Kapcsolódó cikkeink: