G20: jöhet az egységes kriptovaluta szabályozás

A G20 országok megegyeztek abban, hogy a kriptovaluták is a Pénzügyi Akciócsoport (Financial Action Task Force – FATF) standardjainak megfelelően lesznek szabályozva. A döntés a Buenos Aires-i gyűlés második gyűlésén született meg.

A Saudi Gazette jelentése szerint, szombaton egy közös nyilatkozatot írtak alá az országok. Ebben kijelentették, hogy “szükséges reformokat” kell bevezetni az elképesztő gyorsasággal fejlődő digitalizált világgazdaságban.

A hivatalos okiratban a kriptovalutákat kriptoeszközökként nevezték meg, és a 25-ös szekcióban beszéltek róluk:

“Szabályozni fogjuk a kriptoeszközöket pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen. Ez az FATF standardjainak megfelelően fog megtörténni, és más válaszokat is figyelembe fogunk venni, ha szükséges.”

Ráadásul az országok abban is együtt fognak működni, hogy felügyeljék az egyre gyorsuló digitalizációját a világgazdaságnak. A 26-os szekcióban erről így nyilatkoztak:

“Továbbra is együtt fogunk dolgozni, hogy olyan módon foglalkozzunk a digitalizáció hatásával a nemzetközi adórendszeren, amellyel mindenki egyetért. Ezzel kapcsolatban lesz egy aktualizált jelentés 2019-ben, majd a végleges beszámolót 2020-ban adjuk ki.”

G20: a kriptovalutákat az FATF standardjai alapján kell szabályozni

Azonban továbbra is kétséges, hogy ezek a lépések megfelelőek lesznek-e arra, hogy megállítsák a Bitcoint és más kriptovaluta tranzakciókat az olyan esetekben, mint a pénzmosás vagy a terrorizmus pénzelése (a kriptovalutákról kiderült, elhanyagolható a terrorizmus finanszírozásában és pénzmosásban betöltött szerepük). A Bitcoin ugyanis direkt úgy lett kialakítva, hogy ellenálló legyen a cenzúrával és a határokkal szemben is – egy politikailag semleges pénz, amit ezáltal nehéz politikailag korlátozni.

India: „Hontalan gazdasági bűnözők”

India volt az egyik vezető hang a kezdeményezés kialakításakor. Ők egy 9 pontból álló listát készítettek, amivel arra biztatták a G20-as országokat, hogy vegyék fel a harcot a “hontalan gazdasági bűnözőkkel”. Ebbe szerintük a Bitcoin és más kriptoeszközök is beletartoznak a pénzmosás és terrorizmus lehetősége miatt, jelentette a The Hans India.

Magát a programot az indiai miniszterelnök, Narendra Modi prezentálta, aki arra kérte a FATF-et, hogy priorizálja az egységes fellépést. Ez azt jelentené, hogy a tagországok szoros együttműködésben dolgoznának, és a pénzügyi hírszerző egységeik is megosztanák egymással az információkat.

“A FATF-nek ki kell alakítania egy mindenki által elismert definíciót ezekre a hontalan gazdasági bűnözőkre. Ezen felül pedig egy procedúrát is létre kell hozniuk, amellyel azonosítják az elkövetőket. Utána pedig megfelelő jogi útra kell terelni az ügyeket, hogy ezzel biztosítsanak támogatást a G20-as országoknak.”

Az FATF-et 1989-ben azért alakították, hogy segítse a tagországokat abban, hogy a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása ellen effektív módszereket alkalmazzanak, így megőrizve a nemzetközi pénzügyi rendszer integritását.

A gyűlésen azért arról is szót ejtettek, hogy a “kriptoeszközök jelentős előnyökkel is rendelkeznek”, és hogy jelenleg nem veszélyeztetik a nemzetközi pénzügyi rendszer stabilitását. Azonban a lehetséges problémákat továbbra is figyelik. A közeljövőben pedig tervezik egy átfogó szabályrendszer megalkotását, amely különös hangsúlyt fektet az adócsalásokra és pénzmosásra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük