A GameStop részvényei 21%-ot ugrottak „Roaring Kitty” visszatérése után

A GameStop (GME.N) részvényei hétfőn 21%-kal emelkedtek, miután Keith Gill, alias „Roaring Kitty” – a 2021-es retail trading őrület mögött álló influenszer – visszatért a Redditre egy 116 millió dolláros tétet bemutató poszttal a videójáték-kereskedő cégről.

Hatalmas emelkedés a tőzsdén

A részvények értéke a hétfői kereskedés során 75%-kal emelkedett, ami 4,6 milliárd dollárral növelte a piaci értékét. Az LSEG adatai szerint 10:12-kor (ET) körülbelül 2,7 milliárd dollár értékben cseréltek gazdát a részvények. Ezalatt az Apple (AAPL.O) részvényei 2,3 milliárd dollár értékben forogtak.

Ez volt Gill első posztja három év után a Reddit fiókján, ahol a nyereséges GameStop ügyleteiről készült képernyőképek 2021-ben óriási keresletet generáltak a „meme részvények” iránt. Az új bejegyzés egy 5 millió dolláros GameStop részvénytartalékot mutatott, amely a nyilvánosan elérhető részvények 1,8%-át képviseli. Gill utolsó, 2021 áprilisi posztja, „final update” címmel, 200 000 részvényt mutatott, amelyek értéke 30,9 millió dollár volt.

Az új bejegyzés 65,7 millió dollár értékű, június 21-én lejáró call opciókat is tartalmazott, 20 dolláros-os strike áron.

Gill hatása a piacra

„Keith Gill pénzt fektet oda, ahol a tweetjei vannak, és néhány befektető egyértelműen követi a példáját, újra felkeltve az érdeklődést a meme részvények iránt” – mondta Ben Laidler, az eToro digitális bróker globális piacstratégája.

„Ez aránytalan részvényárfolyam-hatást eredményez, figyelembe véve a részvény short pozícióját és a viszonylag kis piaci kapitalizációját.”

A GameStop a második legtöbbet kereskedett részvény volt a Fidelity retail brókerházban, míg a hasonló meme részvény, az AMC (AMC.N), 20%-ot ugrott.

Májusi meme rally és a részvények jövője

A GameStop májusban 933 millió dollárt gyűjtött a részvények eladásával, kihasználva a meme részvények értékének megduplázódását. Ennek ellenére a részvények értéke még mindig közel 50%-kal alacsonyabb az év eleji csúcshoz képest, és körülbelül 70%-kal a 2021-es csúcsérték alatt van.

Nigel Green, a deVere Group független pénzügyi tanácsadó cég vezérigazgatója figyelmeztetett: „A lenyűgöző számok csábítóak lehetnek, de valódi kockázatokkal járnak.”

A 7 milliárd dolláros cég lassuló eladásokkal küzd. Ennek oka az, hogy az új és használt videójáték lemezek eladásának alaptevékenysége visszaesett a digitális letöltések és streaming szolgáltatások növekedése miatt. A cég várhatóan június 11-én teszi közzé első negyedéves eredményeit. Előre felhívták a figyelmet arra, hogy az első negyedéves nettó eladások 872 és 892 millió dollár között lesznek. Ez egyértelmű visszaesés az egy évvel ezelőtti 1,24 milliárd dollárhoz képest.