Izraeli mesterlövészek célpontjai lehetnek a gyerekek?

A Gázai övezetben dúló folyamatos konfliktus árnyékában egy sötét valóság bontakozik ki, amely élesen rávilágít  a háború által okozott emberi veszteségekre, különösen annak pusztító hatására a gyerekekre. A helyszínről érkező jelentések, amelyeket orvosok és szemtanúk is alátámasztanak, egy aggasztó mintázatot sejtetnek.

Dr. Fozia Alvi, egy kanadai orvos, a Gázai övezet déli részén található állami kórházban töltött idő alatt került a tragédia középpontjába. Munkája során találkozott fiatal áldozatokkal, beleértve két gyereket is, akik életre szóló agykárosodást szenvedtek. Sérüléseiket egyértelműen a mesterlövészek által használt távolsági fegyverek okozták.

 „Nem harcosok voltak, ők kisgyerekek,” jegyezte meg Dr. Alvi. 

Egy New York-i kórház intenzív osztályán dolgozó orvos, Dr. Vanita Gupta, januárban önkéntesként segített Gáza egyik kórházában. Egy reggel három súlyos sérülésekkel küzdő gyereket hoztak be rövid időn belül az intézménybe. A gyerekek a családtagok elmondása szerint együtt voltak az utcán, amikor támadás érte őket, pedig ekkor nem folyt harc a környéken.

Egy gyereknél láttam, hogy fejlövése volt. Éppen újraélesztést próbáltak végezni egy öt- vagy hatéves kislányon, aki nyilvánvalóan meghalt,” mondta Gupta.

A másik, körülbelül azonos korú kislány esetében szintén feltűnt a doktornőnek a fején lévő lövedéknyom. A harmadik gyerek,  aki szintén fejlövést szenvedett el, sürgős CT vizsgálatra került, ahol a neurológusok sajnálatosan közölték: nincs esély a gyógyulásra.

A családtagok hozzátették, hogy bár az izraeli hadsereg már visszavonult a kórháztól négy kilométerre lévő területről, a mesterlövészek a helyükön maradtak és tüzet nyitottak a gyerekekre.

A Palesztin Egészségügyi Minisztérium statisztikái egy hátborzongató valóságot tárnak fel: a gyerekek teszik ki a halálos áldozatok több mint egyharmadát Izrael Gázai övezetre irányuló hónapok óta tartó offenzívájában, több mint 32 000 életet kioltva. 

A helyszínen dolgozó külföldi önkéntesek és orvosok egyaránt olyan beszámolókat osztottak meg, amelyek megerősítik az Izraeli Védelmi Erők (IDF) által végrehajtott szándékos célzásra vonatkozó vádakat. Az IDF határozottan visszautasítja ezeket az állításokat, ragaszkodva ahhoz, hogy tevékenységüket a nemzetközi jog szellemiségét tiszteletben tartva végzik, és igyekeznek minimalizálni a civil áldozatok számát, azonban a Gázából érkező beszámolók egy ettől merőben eltérő képet festenek. Szemtanúk és orvosi szakértők olyan eseményeket írnak le, ahol civileket, köztük gyerekeket támadtak meg aggasztó pontossággal végrehajtva, amely erősen felveti a szándékosság gyanúját.

A fegyveres drónok harctéren való megjelenése, különösen a quadcopterek felhasználása egy újabb hátborzongató elemet vezetett be a modern hadviselésbe. Helyszíni beszámolók szerint a drónok, amelyek képesek lebegni és egyéneket mesterlövész-szerű pontossággal megcélozni, civilek ellen is felhasználásra kerültek.

Ezeknek a cselekedeteknek a következményei nem csupán statisztikai adatok, hanem súlyos emberi veszteségekkel járnak. A gyerekek, mint a legsebezhetőbb áldozatok, olyan sérüléseket szenvednek, amelyek gyakran tartós fogyatékossághoz vezetnek, alapvetően megváltoztatva az életüket. Az orvosi szakemberek által jelentett nagy kaliberű lövedékek használata tovább erősíti a támadások mögötti halálos szándék gyanúját.

Ez a helyzet nemzetközi felháborodást váltott ki, sürgetve a botrányos esetek mihamarabbi kivizsgálását és az elkövetők felelősségre vonását. A harcokban részt nem vevő civilek, különösen a gyerekek szándékos célba vétele egyértelműen szembe megy a nemzetközi joggal és súlyos sérelem az emberi méltóság ellen. Több emberi jogi szervezet, valamint a globális orvosi közösség is alapos kivizsgálást követel és felszólítja a harcoló felet, hogy haladéktalanul szüntesse be a civilekre és gyerekekre irányuló támadásokat.

A Gázában kibontakozó tragédia éles emlékeztetője a béke és a konfliktuszónákban élő civilek védelmének szükségességére. Felveti a katonai műveletek magatartásának kérdését, és kiemeli a nemzetközi jogok betartásának rendkívüli fontosságát.