Geopolitikai változások és a Bitcoin felezés hatása a piaci likviditásra

A Bitcoin piaci likviditását jelentősen befolyásolja a negyedik Bitcoin felezési esemény, amely csökkentette az újonnan bányászott Bitcoinok mennyiségét.

Bitcoin felezés és a piaci likviditás

A felezés során a bányászoknak járó jutalom 6,25 BTC-ről 3,125 BTC-re csökkent, ami drasztikusan mérsékeli az újonnan bányászott Bitcoinok napi mennyiségét. Ez a csökkenés közvetlenül befolyásolja a Bitcoin piaci likviditását, mivel kevesebb új érme kerül forgalomba. A felezés előtt naponta 900 Bitcoin került kibányászásra, a felezés után pedig ez a szám 450-re csökkent.

David Han, a Coinbase kutatási elemzője szerint, bár a bányászati jutalom csökkenése hosszú távon kedvező lehet, kérdéses, hogy ez rövid távon likviditáshiányt okoz-e. „A legnagyobb növekedést a Bitcoin kínálatában a hosszú távú hodl tárcák aktiválódása okozza a bikapiacok alatt, nem pedig az újonnan bányászott Bitcoinok,” mondta Han.

Geopolitikai hatások

Ez azonban csak a jéghegy csúcsa. A geopolitikai változások, mint a Közel-Keleten zajló konfliktus, szintén befolyásolják a kriptopiacokat. A geopolitikai események gyakran okoznak hirtelen piaci mozgásokat, amelyek erőteljesen befolyásolják a Bitcoin és más kriptovaluták likviditását. Például, egy támadás hírére a Bitcoin és az Ethereum árfolyama ETH Price ETH Price gyorsan eshet, ahogy a befektetők sietve likvidálják pozícióikat.

A felezési események történetileg pozitív hatással voltak a Bitcoin árára. A kínálat csökkenése miatt általában áremelkedést váltottak ki, azonban a piaci likviditás és a geopolitikai események kombinációja bonyolult dinamikát teremt, amely kihívások elé állítja a befektetőket.

Bitcoin ETF-ek és a piaci likviditás javulása

A Bitcoin ETF-ek piacra lépése óta javulni látszik a Bitcoin likviditása, hiszen ezek az alapok jelentősen megnövelték a kriptovaluta kereskedési volumenét. „Az Egyesült Államokban a tőzsdén jegyzett spot ETF-ek beáramlása eddig körülbelül ellensúlyozta az előző hat hónapban bányászott Bitcoinok mennyiségét,” emelte ki Han.

Központi bankok szerepe a felezési ciklusok idején

Bár a Bitcoin felezése és a központi bankok pénzügyi intézkedései nem mindig esnek pontosan egybe, a történelmi összefüggések mégis érdekesek. Például 2012-ben, amikor a Bitcoin átesett az első felezésen, egybeesett néhány jelentős gazdasági eseménnyel az Egyesült Államokban. Akkortájt jelentette be a Federal Reserve, azaz az amerikai központi bank, a harmadik kvantitatív lazítási programját, ami nagy mennyiségű pénz öntését jelentette a gazdaságba. Ez az időszak egybevágott az amerikai adósságplafon válsággal és az ország legmagasabb, AAA hitelminősítésének elvesztésével. Ezek az események nemcsak a hagyományos pénzpiacokat, hanem a Bitcoin piacát is befolyásolták.