Váratlan bikafutás veheti kezdetét a Bitcoin felezés után?

A kriptovalutákban rejlő ciklikusságot már évek óta számos elemző felhozta, a ciklus mérvadó pontjának pedig a Bitcoin felezési eseményét jelölték meg. A négyévente bekövetkező esemény felére csökkenti a bányászjutalmakat, ezzel fenntartva a hálózat dezinflációs képességét.

Habár az elmúlt hetekben tapasztalt korrekció ellentmond a korábbi ciklusoknak, most Mark Harvey (@thepowerfulHRV) beszélt a Bitcoin ármozgásáról és arról, mire is számít pontosan a felezés után. Az elemző X-bejegyzésében egy éveken át tartó bikafutásra figyelmeztetett.

A Bitcoin töretlen népszerűsége

Senki sem gondolta volna, amikor 2024 januárjában az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) jóváhagyta az első amerikai Bitcoin spot ETF-et, hogy ekkora katarzist fog kiváltani és ennyire népszerű lesz. Az intézményi keretek között kereskedett befektetési eszköz a Grayscale GBTC-jét leszámítva közel 29 milliárd dolláros beáramlást tapasztalt bő 3 hónap alatt, melyből a BlackRock IBIT-je 15,4 milliárd dollárt, a Fidelity FBTC-je pedig 8 milliárd dollárt generált.

Harvey szerint az ETF-ek népszerűségének köszönhetően a mostani ciklusban történelmi bikapiacnak lehetünk szemtanúi, mivel az ETF-ek népszerűsége dominánsabb, mint az arany ETF-é volt a kétezres évek közepén. Az alapvetően kínálati sokkot okozó Bitcoin-felezés egyébként is felfelé hajtja hosszú távon a Bitcoin árfolyamát, mivel a kereslet azonos, azonban a kínálat lecsökken, de most, hogy nemcsak kriptotőzsdéken és kriptovaluta-ATM-en keresztül lehet hozzájutni a „digitális aranyhoz”, hanem szabályozott, intézményi keretek között is ETF formájában, a Bitcoin iránti érdeklődést halmozottan megemeli.

A Bitcoin mozgása az előző ciklusban

A kriptovaluták mainstreammé válása leginkább az előző bikapiacon, 2021-ben valósult meg. Harvey említése szerint a világ vezető kriptovalutája számára a 2020-ban kezdődő felfutás, amikor a BTC árfolyama 10 000 dollárról majdnem 70 000 dollárig kúszott fel, meghatározó esemény volt. A csúcsdöntés ráadásul úgy valósult meg, hogy számos negatív esemény hatása érte a teljes piacot – beleértve a COVID-19 járványt, a kínai bányászati tilalmat és az Egyesült Államokban beharangozott kamatemelési kampány.

Legutóbbinak köszönhetően a Bitcoin árfolyama 2021 őszén meredeken zuhanni kezdett, mélypontját az FTX kriptotőzsde összeomlása után, 15 000 dollár körül érte el 2022 végén. Az ezt követő másfél éves felfutás azonban Harvey szerint is rendkívül váratlan volt, a BTC ledominálta az altcoin piacot, melyben nagy szerepe volt a Terra Luna- és az FTX összeomlásának. Harvey azt állítja, hogy a Bitcoin felezési eseményét követően kitarthat a Bitcoin dominanciája az altokkal szemben, melyek kevesebb érdeklődésnek örvendenek, mint a korábbi ciklusokban.

Várakozások a felezés körül

Idén egy újabb anomáliának lehettünk szemtanúi, hiszen a Bitcoin korábban soha nem ért el történelmi csúcsot a felezési esemény előtt közvetlenül. Ez egyértelműen a Bitcoin spot ETF népszerűsége miatt következhetett be. Harvey bejegyzésében kitért arra is, hogy az intézményi keretek között zajló kereskedés miatt várhatóan egy „többéves” felfutásnak lehetünk szemtanúi, mint az arany esetében is történt, ez pedig könnyedén boríthatja a kriptovalutáknál megszokott ciklikusságot.

A Bitcoin 4-éves mozgóátlaga, forrás: DALLE

A pozitív kilátások ellenére A Bitcoin árfolyama az elmúlt hetekben egy közel 20%-os korrekciót mutatott, melyben jelentős szerepe volt az Irán és Izrael közötti geopolitikai feszültségnek, a FED által csúsztatott kamatvágási periódusnak és az adószezonnak, mely eladásra ösztönözte a befektetőket.

A cikk írásakor a Bitcoin BTC Price BTC Price árfolyama 64 000 dollár körül ingadozik. A NiceHash adatai alapján nagyjából 100 blokk lehet hátra a felezésig, mely 15 órán belül bekövetkezhet.