Giga mikrochip gyárat épít a Samsung, megoldódhat a chiphiány?

Texas kormányzója, Greg Abbott bejelentette, hogy a Samsung Electronics Co. új félvezetőgyártó üzemet épít Taylorban, egy Austin melletti kisvárosban.

A Samsung 17 milliárd dollárt fordít az üzemre, beleértve az épületeket, ingatlanfejlesztéseket, gépeket és berendezéseket. A beruházás Texas történetének legjelentősebb közvetlen külföldi befektetése. Az üzem építése 2022 elején kezdődik, és 2024 második felében kezdi meg a fejlett chipek gyártását, amelyeket majd olyan eszközökhöz használnak, mint a mobilok, az 5G infrastruktúra, a nagy teljesítményű számítógépek és a mesterséges intelligencia.

Azzal, hogy Taylorban új üzemmel bővül a Samsung, a jövőnk egy újabb fontos fejezetét alapozza meg” – mondta Dr. Kinam Kim, a Samsung Electronics Device Solutions Division alelnöke és vezérigazgatója.

“A nagyobb gyártókapacitással jobban ki tudjuk majd szolgálni ügyfeleink igényeit, és hozzájárulunk a globális félvezető-ellátási lánc stabilitásához. Büszkék vagyunk arra is, hogy több munkahelyet teremtünk, és támogatjuk a helyi közösségek képzését és tehetségfejlesztését, mivel a Samsung a félvezetőgyártás 25 éves évfordulóját ünnepli az Egyesült Államokban” – tette hozzá Kim.

A WSJ szerint a tisztviselők azzal ösztönözték a Samsungot a texasi építkezésre, hogy az első tíz évben akár 92,5%-os ingatlanadó-kedvezményt adnak neki.

A Samsung kihasználja a Biden-kormányzat azon törekvését, hogy visszacsábítsa az Egyesült Államokba a fejlett gyártást, különösen a félvezetőgyártást, mivel a globális ellátási láncok Kína körül összpontosulnak. Biden elnök februárban végrehajtási rendeletet írt alá a globális félvezetőchip-hiány kezelésére. Júliusban aztán a Biden-kormányzat bejelentette, hogy az ellátási lánc akadozásával foglalkozó munkacsoportot hoz létre a szűk keresztmetszetek azonosítására.

Az idei félvezetőhiány nagyon megzavarta a világ legnagyobb gyártóit. Az eszköz kínálatában bekövetkezett hiány leginkább az autóipart sújtja, hiszen a legtöbb gépkocsi gerincét éppen a mikrochipek alkotják. Az autógyárak sorra jelentik a termelési műszakok csökkentését, vagy a gyártás ideiglenes leállítását. Még az olyan nagy tapasztalattal rendelkező technológiai cégek sem tudják tartani a tempót és biztosítani elég grafikus kártyát, mint az Nvidia és a Microsoft. Úgy tűnik, hogy egyetlen nagy vagy kisvállalat sincs biztonságban a 2021-es félvezető hiány okozta káoszban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük