Giga szélerőmű farm épül Észak-Afrikában

  • 11
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A Brookstone Partners egy 900 megawattos szélerőmű farmot épít Marokkó déli részén egy adatközpont és bitcoin bányászfarm üzemeltetéséhez.

Bitcoin bányászat a környezetvédelem jegyében

A kritikusok rengetegszer felemlegették, hogy a bitcoin bányászat káros a környezetre. Fő érvük, hogy a bitcoin bányászat óriási mennyiségű energiát igényel, ami csak egy hajszállal több mint Ausztria éves energiafogyasztása.

Digiconomist becslése szerint bőven Magyarország éves fogyasztása fölött eszik a bitcoin bányászat, de maga mögé utasítja Csehországot, Chilét és már Finnország sincs messze.

Emellett az energiafogyasztás töretlenül nő és 2018 végére elérheti az éves 125 terawattóra fogyasztást. Egy terawatt egy trillió wattnak felel meg:

A Digiconomist honlap szerint azonban a bitcoin bányászat legégetőbb problémája nem az energiafogyasztás, hanem az energia típusa, amit betáplálnak:

Bitcoin legnagyobb problémája nem a méretes energiafogyasztás, hanem hogy a hálózatot kínai szénalapú erőművek tartják mozgásban. A szénalapú áram nagyon olcsó az országban. Még a konzervatív emissziós tényezőkkel is számolva, a bitcoin tranzakciók ökológiai lábnyoma a legnagyobb.

A probléma kezeléséhez környezetbarát megújuló energiaforrásokra van szükség, erre hozta létre a Brookstone Partners a Soluna céget.

Szélerőmű farm Marokkó déli részén a tisztább bitcoin tranzakciókért

A tervezett 900 megawattos szélerőmű farm Marokkó negyedik legnagyobb városától délre, a Szahara határában, Dakhla-ban épül és a Soluna a projekt kapcsán a Bloombergnek kifejtette:

A Soluna a probléma kezelésére környezetbarát, ipari méretű megújuló energiával üzemelő számítástechnikai központokat épít. Célunk, hogy a kriptogazdaságot tiszta, alacsony költségű megújulóval lássuk el. Ennek érdekében kiépítjük a blokklánc infrastruktúrát és bányászcéget, melyek saját megújuló energiaforrással rendelkeznek.

A Brookstone által jegyzett Soluna magánbefektetőktől és ICO révén kívánja előteremteni a szükséges 100 millió dolláros tőkét az első 36 MW összkapacitású szélturbinák legyártására. Becslések szerint a teljes projekt 3 milliárd dollárba is belekerülhet.

Soluna szerint a legfőbb problémát az üresjáratok fogják jelenteni, azaz, mikor nem fúj a szél, a hardvereknek továbbra is futniuk kell a jövedelmezőség fenntartása érdekében.

“A szélerőmű farm által generált energia időszakos és valószínűleg csökkenteni fogja az adatközpont kihasználhatóságot, ha nem lesz rákötve a központi elektromos hálózatokra,” kritizálta a projektet Itamar Orlandi, a Bloomberg New Energy Finance vezetője. “A bányászatból származó bevételek kiszámíthatatlanok és nagy valószínűséggel volatilisek lesznek. Nem tiszta hogyan akarnak egy 20 – 30 éves infrastruktúra befektetést ilyen típusú bevétellel alátámasztani.”

A mainstream Bloomberg FUD ellenére a projekt támogatója, a Brookstone Partners elkötelezettnek tűnik. A new yorki székhellyel rendelkező magántőke-befektetési vállalkozás stratégiai akvizíciókra, kiegészítő akvizíciókra és növekedési tőkebevonásra szakosodott és a cég portfóliójába több privát tulajdonú és publikus cég tartozik.

Egyelőre kétes, hogy milyen sikerre számíthat a projekt, de a videó alapján fúj eleget a szél Dakhlában is🙂.

Kövess minket a Facebookon és Instagrammon.

Van egy sztorid? Oszd meg velünk és megírjuk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.