Montenegróban a legdrágább a bitcoin bányászat a Balkán régióban

Az Elite Fixtures korábbi kutatásai alapján Montenegróban a legdrágább egy bitcoin előállítása. Kibányászásához az elektromos áramköltség 7 284 dollárt tesz ki, ami a balkáni régió fejlettségéhez viszonyítva messze a legdrágább, de még ha egyes fejlett országok költségeihez viszonyítunk, mint az USA, észrevehetően magasak a költségek.

Montenegróban az egy bitcoin előállítására jutó villamosenergia-költség közel azonos a jelenlegi 7 400 dolláros bitcoin árfolyammal. A bitcoin értéke egy kisebb heti ralit követően még mindig jóval a decemberi 20 000 dolláros árszint alatt van.

Az elemzők becslése szerint már több ezer montenegrói állampolgár került kapcsolatba a virtuális pénznemekkel kereskedés vagy bányászat formájában. Június elején Budva Zavala városrészében három lakást adtak el 420 bitcoin értékben. 2017 december elején döntött úgy, a helyi Stratex vállalat, hogy a tulajdonában lévő Dukley hotelben, étteremben és kikötőben elfogadja a bitcoint, mint fizetőeszköz.

Montenegróban a legdrágább a bitcoin bányászat a Balkán régióban
Budva, Montenegró

Az Elite Fixtures még 2018 januárjában tett közzé egy listát a bitcoin bányászat költségeiről, felhasználva háromféle bányászgép átlagolt adatait és az átlagos villamosenergia-árakat 115 országban. Becslésük szerint egy bitcoin kibányászásához szükséges idő 548,56 és 2194 napig tart, a berendezés minőségétől és típusától függően.

Bitcoin bányászat és a tranzakciók lebonyolítása a blokkláncon keresztül olyan számítógépeket igényel, amelyek a nap 24 órájában folyamatosan dolgoznak, óriási mennyiségű villamos energiát fogyasztva.

A villamos energia szakértők azt várják, hogy a bitcoin bányászat energiafogyasztása meghaladja a globális magánfogyasztást, és a bitcoin energiafogyasztási index szerint a bitcoin bányászat energiafelhasználása már egyenértékű Csehország energiafogyasztásával, a maga 10,6 millió lakosával.

Montenegróban a legdrágább, de hol a legolcsóbb?

Az Elite Fixtures elemzése alapján a Balkán-félszigeten a bitcoin bányászat villamosenergia-költségei Szerbiában és Koszovóban a legalacsonyabbak, átlagban 3 133 dollár egy bitcoinra. Míg Macedóniában 3 914$, Albániában 3 894$, Bosznia és Hercegovinában 4 084$, Horvátországban 5 551$, Bulgáriában 4 362 dollárt tesznek ki. Az Egyesült Államokban a költségek 4 758 dollárra rúgnak, Magyarországon 5 365 dollár. A legdrágább a bányászat Dél-Koreában, ahol egy bitcoin kitermelése 26 170 dollár költséggel jár, míg a legolcsóbb Venezuelában 531 dollárral. A korábbi becslések szerint a bitcoin bányászat és tranzakciók éves energia szükséglete 2,55 gigawattóra, ami több mint egész Magyarország éves villamosenergia felhasználása.

A bitcoin energiafogyasztási index becslése szerint a bitcoin bányászat éves költségvetése 1,5 milliárd dollár. Azonban ez azt feltételezi, hogy a bitcoin bányászat olyan helyeken történik, ahol alacsonyak a villamosenergia költségek, ebből nem következtethetünk arra, hogy befektetni csak ezekben az országokban éri meg, mivel a profit különbsége nem túl nagy az országok között. Itt tudjuk kiszámolni a profitot a különböző paraméterek alapján.

Egy bitcoin kibányászásához átlagosan 48 800 kWh szükséges.

Kövess minket Facebookon és Instagrammon.

Van egy sztorid? Oszd meg velünk és megírjuk!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.