Globális válság jöhet 2020-ban, a bitcoin lehet a megoldás

  • 41
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Miközben a tőzsdék továbbra is csúcsot döntögetnek, a közgazdászok azt sugallják, hogy egy újabb globális gazdasági recesszióhoz közeledünk. Számos mutató figyelmeztet a globális pénzügyi kudarcra. Úgy tűnik viszont, hogy a kormányok tehetetlenül nézik a helyzetet és semmit sem tesznek egy közelgő válság megállítására. Ekkor válhat a bitcoin megfontolandó alternatívává. 

Válság a láthatáron

A legszembetűnőbb kérdések közé tartozik az egész világon az óriási adósságarány és a világgazdaság de-globalizálása. Mindkettő egy közelgő recessziót sejtet és nem sok eszköz áll a kormányok rendelkezésére ezek megoldására.

Jelenleg a kormányok az egész világon elképesztő összeget, 244 billió dollár adósságot halmoztak fel, amely rekordszintnek számít. Az adósság azért nőtt ekkorára, mert a központi bankok elhibázott monetáris politikával próbálták elkerülni a recessziót. A likviditás növelése érdekében a kamatlábak csökkentéséhez illetve a mennyiségi enyhítéshez nyúltak, amelyekkel csak ideig-óráig lehet elkendőzni a valós problémákat. A legrosszabb viszont még hátra van, hiszen már idén 2020-ban elkezdődhet a recesszió.

Kezdődő de-globalizáció

Ezenkívül megkezdődött egy de-globalizációs folyamat is, elég csak az Egyesült Királyságra és a Brexit-ra gondolni, valamint az USA és Kína között kialakult kereskedelmi háborúra. Mindkét eset a világ országai között lévő egyre nagyobb különbségeket mutatja meg.

A globalizáció fontos egy szárnyaló gazdasághoz. Még a koronavírus által okozott káosz ellenére is a globális gazdaság képes fenntartani a kereskedelmet. Ennek a stabilitásnak a szándékos megfordítása komoly problémákat okozhat. A központi bankok szerte a világon minden lehetséges eszközzel próbáltak megküzdeni a recesszióval, de mostanra nem maradt semmi, amit a gazdaság megóvására használhatnának.

A kamatlábak rekordszinten vannak. Európában számos központi bank nulla alatti szinte csökkentette a kamatokat. Az amerikai kamatlábak elérték a történelmi mélypontot, annak ellenére, hogy tavaly még némi emeléshez is folyamodtak. Az adósságokról már ne is beszéljünk, ami már elérte a csillagos eget is. Mégis miért lennének pozitív kilátások ilyen monetáris politika mellett?

Bitcoin lehet a kiút

Ebben a káoszban nyújthat megoldást a bitcoin. Mivel a digitális valutának kettős szerepe van, azaz biztonságos menedékeszköz illetve fizetőeszköz is, így likviditást és stabilitást is biztosíthat. Mivel bárki szabadon, országhatárokon átívelő fizetésekhez is használhatja, így fontos eszköze lehet a globális likviditás fenntartásának.

Biztonságos menedékeszközként pedig olyan értéktárolási lehetőséget kínál, amelyet a kormányzati költségvetési politikák nem érintenek. A központi bankok által felhalmozott adósság szintén nem befolyásolja a bitcoint, ezért globális fiskális stabilitást biztosít.

Összességében véve a bitcoin lehet az utolsó remény a kormányok számára, már ha megakarják akadályozni a recessziót. Ha a digitális valutát úgy használnák, mint anno az aranyat, azaz mérvadó eszközként, akkor talán képesek lennének visszafordítani a szakadékba rohanó gazdaságot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.