A monetáris őrület diadala

Aki még hiszi, hogy minden rendben van a világgazdasággal és a pénzügyekkel, különösen a fejlett országok központi bankjainak (elsősorban USA) politikájával, annak összeszedtük azokat az évtizedeken átívelő eseményeket, amik hozzájárultak a jelenlegi monetáris őrülethez (néhány kifejezés, ami jellemzi a jelenlegi rendszert: pénzpumpa, mennyiségi könnyítés, helikopterpénz, negatív kamatlábak, fordított hozamgörbe stb). A központi bankok fundamentális reformokra nem hajlandóak, marad tehát a kozmetikázás miközben tudomást nem véve a vesztükbe rohannak:

  1. Nixon elnök ‘ideiglenesen’ felfüggeszti a Bretton Woods-i egyezményt, ezzel megszüntetve az arany átválthatóságát dollárra.
  2. Alan Greenspan bevezeti a ‘Greenspan put’-ot az október 19-ei fekete hétfő után – ezzel a Wall Street vakmerő, drogos szerencsejátékosok fellegvárává válik.
  3. Az adófizetők pénzéből megmentik az Egyesült Államokban a megtakarítási és hitelezési szektor szereplőit (Savings&Loans crisis), ez a 2007-es jelzálog hitel válság előszele.
  4. A Fed mentőbóját dob 1998-ban a Long-Term Capital Management alapkezelőnek, extra gyújtótüzet szolgáltatva a dotkomlufinak.
  5. A 2000-es évek elején Greenspan olcsó pénz politikája a dotkomlufi kipukkanása után az egekbe inflálja a lakóingatlanok árait.
  6. Hank Paulson 2008-09-es TARP válságprogramja legitimálja, hogy a Wall Street veszteségeit mindig az adófizetők fogják kiegyenlíteni.
  7. Ben Bernanke politikája a pénznyomtatást helyezi előtérbe mennyiségi könnyítések (QE) és nulla kamatlábú politika (ZIRP) révén 2008 és 2014 között. Ezért érezhetjük azt, hogy ma már minden pénzügyi eszköz egy buborék.
  8. 2019-ben megakad Jerome Powell monetáris politikát normalizáló politikája, helyette – politikai nyomásra – a QE és pénznyomtatás politikája került előtérbe.
  9. Őrült repóügyletek 2019-től napjainkig. Az egynapos finanszírozású piac akadozása és a Fed zavaros napi likviditásteremtő politikája.
  10. A Fed ‘nem QE’ tartalékkezelő programja 2019-től napjainkig: a Fed Rudolf von Havenstein német birodalmi jegybankelnök stílusát idéző pénznyomtatása, hogy abból államkötvényeket vásároljon és billiárdos deficitet lehessen felhalmozni.

Mi sül ki ebből? A hiteleket egy napon vissza kell fizetni. A dollár menni fog a süllyesztőbe. A monetáris őrület diadalában ünnepi tort ül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük