Gmail cenzúra a javából – a Google ellenőrzi bejövő üzeneteinket

Az email küldés lassan már kikopik a divatból, ennek ellenére még mindig az egyik legmegbízhatóbb módja üzeneteink továbbításának. Más kommunikációs formákkal szemben pedig teljesen cenzúrázatlan módon oszthatjuk meg azt, amit szeretnénk. Legalábbis eddig így hittük.

 A Google által biztosított Gmail szolgáltatás úgy tűnik, hogy merőben eltér ettől az állásponttól. Nem csupán arról van szó, hogy a rendszer működése közben monitorozza a felhasználót és annak aktivitását, de még azt is korlátozza, hogy mi az amit láthat az adott személy és mi az amit nem.

A kirajzolódó sémából kiindulva sajnos arra lehet következtetni, hogy nem ez az egyetlen platform a Google LLC fennhatósága alatt, amelyet erősen szabályoznak a technológiai óriás szisztémái. Ezáltal a felhasználók magánszférája súlyosan sérül és adataik sincsenek maximális biztonságban.

A beérkező hírlevelek abszolút kontrollja

A Google, amely a világ legelterjedtebb keresőmotorjává nőtte ki magát, mostanában a Gmail ügyfelek beérkező hírleveleit kontrollálja elég szélsőséges megoldásokkal. Az e-mailek fontosságának és úgy általánosságában megjelenésének esélye teljes egészében a Google rendszerén múlik. A Gmail így önkényesen helyezhet át leveleket egyik mappából a másikba.

Azon szerencsés üzenetek, amelyek a Beérkező levelek fül alá kerülnek biztosan megkapják majd a nekik járó figyelmet, ellenben a Spam mappába jutó e-mailek egyenesen halálra vannak ítélve. Ezt a kategorizálást a Google határozza meg és viszi is véghez. Azonban a Gmail felületén megtalálható egy Promóciók névre keresztelt fül is, amely tartalmát eltérő, külső algoritmusok szabnak meg.

A fennálló helyzet miatt történhet meg az az eset is, hogy egy releváns hírlevél csak úgy elvész a Gmail süllyesztőjében. Ugyanakkor erre is van megoldás, amely könnyen átállítható, de a legtöbb felhasználó nem tud róla vagy nem veszi a fáradtságot, hogy változtasson rajta.

A hírlevelek az utóbbi időben ismételten virágkorukat élik és ezt a hullámot próbálja meg meglovagolni az újságírók és szerkesztők zöme egyaránt. A centralizált platformokkal szembeni utolsó mentsvárat jelentő hírlevelek efféle felülvizsgálata viszont maradéktalanul ellehetetleníti az írókat, akik így képtelenek kapcsolatba lépni célközönségükkel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük