Hamarosan elindul a Gnosis piaci előrejelző szolgáltatás

A Gnosis piaci előrejelző szolgáltatás a béta tesztek után ezen a héten válik mindenki számára elérhetővé az ethereum hálózatán.

A Gnosis nevű program lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy jövőbeli eseményekre (sportesemények, választások) fogadjanak. A platform alkotóinak elképzelései szerint hamarosan a felhasználók által létrehozott piaci előrejelzések sokkal szélesebb spektrumát fogja nyújtani.

A fejlesztő csapat törekvéseit jól bemutatja a Hunch Game nevű játék, amelyben például a celebvilág történéseire lehet fogadni.

A Gnosis piaci előrejelző szolgáltatás mögött megbújó alapvető ötlet az, hogy a decentralizált hálózat és a követhetetlen pénzmozgás miatt a kísérletek külső beavatkozás nélkül folyhatnak. Az effajta piaci előrejelző szolgáltatások támogatói azt állítják, hogy így nagyobb eséllyel lát napvilágot olyan információ, amire egyébként nem lenne lehetőség.

Kétségkívül a piaci előrejelzés egyelőre a blokklánc kísérleti alkalmazásai közé tartozik. A decentralizált piaci előrejelzések területén korábban már voltak próbálkozások, azonban ezek többnyire politikai nyomásra vagy a kritikus tömeg elérésének hiánya miatt kudarcba fulladtak.

Hogyan működik a Gnosis piaci előrejelző szolgáltatás?

Lássunk egy példát arra, hogyan is működne ez a szolgáltatás a valóságban.

Tegyük fel, hogy az egyik felhasználó arra a kérdésre keresi a választ, hogy „Hillary Clinton fogja megnyerni a 2016-os amerikai elnökválasztást?”. Ebben az esetben a jóslatok alapján megszületik a végső válasz, amit aztán érvényesítenek.

A program elindulásához a fejlesztő csapat többféle tesztkérdéssel is készült, amelyek részben a friss bitcoin híreken alapszanak. A kérdések között szerepel a Bitfinex jövője, valamint a bitcoin közösség által várt Segregated Witness bevezetése.

A felhasználók által feltett kérdések nincsenek korlátozva. A Gnosis egyik nagy előnye az eddigi hasonló fejlesztésekhez képest, hogy bárki szabadon regisztálhat, és elindíthat új piaci előrejelzéseket.

A Gnosis használata nem igényel semmilyen ethereummal kapcsolatos tudást, így ez sem fog gátat szabni az új felhasználók regisztációjának.

Egyelőre azonban nagy a kétkedés azzal kapcsolatban, hogy mennyire sikerül népszerűvé tenni a platformot. Robin Hanson, egy piaci előrejelzésekkel foglalkozó szakember szerint az iparág sokkal bonyolultabb annál, mint ahogy azt az innovátorok gondolják.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük