A Google hamarosan megmutatja, mely bizalmas adatod került ki a dark webre

A Google ingyenesen elérhetővé teszi az ún. Dark Web Reportot. A felhasználók számára ez azt fogja jelenteni, hogy hamarosan megtudhatod, hol szivárogtak ki a személyes adataid az interneten.

A Google Dark Web Report eddig csak a Google One fiókért fizető ügyfelek számára volt elérhető. E hónap végétől kezdve azonban a Google bárki számára ingyenesen elérhetővé teszi a szolgáltatást, akinek van Google-fiókja. Ez azt jelenti, hogy mostantól több százmillió ember kap figyelmeztetést, ha e-mail címe, születési dátuma, jelszava és egyéb érzékeny adatai kiszivárogtak egy kibertámadás részeként.

Hogyan működik a Google Dark Web jelentés?

Ahhoz, hogy megtudd, hogy a te adataid is kiszivárogtak-e, létre kell hoznod a Google által megfigyelési profilnak nevezett profilt. Ez alapértelmezés szerint tartalmazza a neved, a születési dátumod és a Gmail-címed. A Google lehetővé teszi, hogy más információkat is hozzáadj a megfigyelési profilodhoz, beleértve a postacímed, további e-mail címeket és telefonszámokat.

Miután megadtad ezeket az információkat, a Google egyezéseket keres az adatokban, amelyek a kibertámadások és adatszivárgások során a dark weben köthettek ki. Igazság szerint nem sok mindent tehetsz, ha a Google Dark Web Report azt mutatja, hogy egy támadás során olyan adatok szivárogtak ki, mint a postacímed vagy a születési dátumod. Elég extrém lenne elköltözni csak azért, mert kiszivárgott a lakcímed. Az e-mail címedet viszont megváltoztathatod.

Az igazán lényeges viszont az, hogyha a jelszavad kiszivárgott, azt minél előbb meg kell változtatnod. Ha a Google Dark Web jelentéséből kiderül, hogy jelszavadat egy támadás során feltörték, akkor rákattintva megnézheted, hogy pontosan melyik jelszó esett áldozatul. A Google biztonsági okokból csak néhány karaktert fed fel az egyes kiszivárgott jelszavakból, de ez elegendő lehet annak megerősítésére, hogy rendszeresen vagy (ami még rosszabb) több webhelyen is használtad-e az adott jelszót.

A Google támogatási oldala szerint a Dark Web Report “július végétől minden, fogyasztói Google-fiókkal rendelkező felhasználó számára elérhetővé válik”.

Egyelőre nem világos, hogy hol fog megjelenni, de a Google-ön a Saját fiók oldalának biztonsági része jó kiindulópont lehet a kereséshez.