Kiakadtak a Google-nél dolgozók, bajban lehet az óriáscég?

Panaszt nyújtottak be a Nemzeti Munkaügyi Kapcsolatok Tanácsához (NLRB) azok a Google-nél dolgozók, akiket elbocsátottak, mert tüntetéssel tiltakoztak a technológiai óriáscég Izraellel kötött megállapodása ellen.

A munkavállalók szerint a Google megsértette a jogaikat azzal, hogy elbocsátotta őket, amiért részt vettek a békés tiltakozásban. A tüntetést szervező No Tech for Apartheid csoport elmondta, hogy az óriáscég április 23-án több mint 20 dolgozót bocsátott el – ráadásul olyanokat is, akik nem vettek részt a sztrájkban, pusztán „rosszkor voltak rossz helyen”. Ezután 30 munkavállalónak szintén búcsút mondtak a Google New York-i és kaliforniai irodáiban tartott ülősztrájkban való részvételük miatt.

A tiltakozások célja az 1,2 milliárd dolláros Nimbus projekt néven ismert megállapodás megszüntetése volt, az AI projektet ugyanis a dolgozók szerint „Izrael beveti a Gázai övezetben élő palesztinok népirtásában”. A Nimbus az izraeli kormány számára felhőalapú és AI szolgáltatásokat nyújt, a Google azonban úgy vélekedett, hogy a programot nem használják katonai vagy hírszerzési célokra.

„A Google céljai egyértelműek: a vállalat megpróbálja elfojtani az ellenvéleményt, elhallgattatni dolgozóit és újra felerősíteni hatalmát felettük. Ennek érdekében a vállalat úgy döntött, hogy megfelelő eljárás nélkül, több mint 50 dolgozója életét tönkreteszi” – áll a tüntetők közleményében.

Az aktivista csoport megfogadta, hogy addig folytatják a tiltakozást, amíg követeléseik nem teljesülnek és a Google „fel nem hagy Izrael támogatásával”.

A Google reagált a kialakult helyzetre

Az óriáscég a történtekre válaszul elmondta, hogy munkavállalóit rövid pórázon fogja tartani, és továbbra is fokozni fogja jelenlétét az AI technológiák fejlesztésében.

„Végső soron ez egy munkahely, ahol irányelveink és elvárásaink egyértelműek: ez egy vállalat, és nem egy olyan hely, amelyet személyes platformként használhatunk vagy politikai vitákba keveredhetünk” – írta a Google vezérigazgatója, Sundar Pichai.

Ami azt illeti, nem ez az első eset, hogy a Google dolgozói a vállalat AI fejlesztései ellen tiltakoznak. Egy korábbi, 2018-as tüntetés eredményképpen a vállalat felbontotta az amerikai védelmi minisztériummal kötött Maven nevű szerződését. A projekt célja alapvetően az lett volna, hogy mesterséges intelligenciát használjanak videófelvételek és fotók gyorsabb interpretációjához, de a szoftver a kritikusok szerint a dróntámadásokat is pontosabbá tette volna.