Hamarabb nyit irodát a Google egy kis közép-amerikai országban, mint Magyarországon

Salvadorban nyit irodát a Google. A vállalat az innováció iránti elköteleződése miatt dönthetett a kis közép-amerikai ország mellett. Az továbbra is kérdés, hogy a dolognak köze van-e ahhoz a tényhez, hogy Salvadorban a bitcoin törvényes fizetőeszköznek számít.

Salvadorba kéne menni…

A vállalatnak eddig világszerte számos országban vannak irodái, de Salvadort eddig elkerülték.  Hivatalos bejelentésében a Google kifejtette, miszerint célja, hogy támogassa az ország digitális transzformációját. Ezek között szerepel a kormányzati szolgáltatások modernizálása, valamint a gazdasági fejlődés elősegítése.

Salvador a maga hat és félmilliós lakosságával egy kis közép-amerikai országnak számít, és látszólag semmilyen stratégiai vagy geopolitikai jelentőséggel nem bír. Az ország évtizedek óta képtelen kilábalni a gazdasági nehézségekből, egy főre jutó GDP-je pedig Mongóliával, Algériával vagy Srí Lankával versenyez.

Az országot három nagyobb állam veszi körül: Guatemala, Honduras és Nicaragua. Nem mellesleg közel található Mexikóhoz, amely a legfontosabb országnak számít Közép-Amerikában.

A Google hivatalosan eddig csak Mexikóvárosban nyitott irodát Közép-Amerikában, illetve további hat irodával rendelkezik Latin-Amerikában. Salvador így egy elég érdekes választásnak tűnik a vállalat részéről. Ami Európát illeti, a V4-országok közül Prágába, Boroszlóba (Wrocław) vagy Varsóba kell utaznia annak, aki a Google-nél szeretne dolgozni.

A keresőóriás még múlt év augusztusában írt alá együttműködési megállapodást a salvadori kormánnyal. Ennek lényege abban áll, hogy a nagyvállalat segíti majd az országot a lakossági szolgáltatások modernizálásában.

A Google a közép-amerikai országban olyan kezdeményezéseken dolgozik, amelyek a kormányzati, egészségügyi és oktatási területeken segíthetik Salvador fejlődését.

Salvadori nyitás

A hivatalos indokok mellett azonban számos egyéb hipotézis is szárnyra kapott a multi döntésével kapcsolatban.

Az vitathatatlan, hogy a slavadori kormány komoly figyelmet szentel a modernizációra. Nem titkolt céljuk, hogy Közép-Amerika fő innovációs központjává váljanak, különösen a digitális területen. Bár már ez elég motiváció lehetne, továbbra sem tiszta, hogy miért éppen a Google-lel kötöttek egyezséget céljaik megvalósítása érdekében.

Az ország magas bűnelkövetési arányokkal rendelkezik, e tekintetben azonban folyamatosan csökkenő tendencia figyelhető meg. A nagypolitika sakktábláján szintén csak marginális szerep jutott nekik a régióban.

Így nem meglepő, hogy sokakban felmerült: valami másnak is lennie kell az amerikai óriás terjeszkedése mögött.

A kriptokörökben népszerű feltételezés szerint a kriptoszektor bizonyos szegmenseiben jelenleg is aktív Google azért is döntött a salvadori nyitás mellett, mert az ország folyamatosan azon próbálkozik, hogy Latin-Amerika kriptoközpontjává váljon.

Még ha nem is ez az elsődleges motiváció, nehéz lenne elképzelni, hogy a Google teljesen figyelmen kívül hagyná ezt a tényezőt.

A Google és a kriptovaluták

A spot bitcoin-ETF-ek amerikai tőzsdéken való megjelenésével a kriptoszektor végleg a globális és hagyományos pénzügyi piacok szereplőjévé avanzsált.

A Google az Alphabet anyavállalatán keresztül a pénzügyi piacok abszolút főszereplőjeként tetszeleg, hiszen piaci kapitalizációja szerint a világ egyik legnagyobb vállalatának számít. Ebből a pozícióból olyan cégeket köröz le, mint az Amazon, a Meta (Facebook) vagy a Warren Buffett nevével fémjelzett Berkshire Hathaway.

A Google keze azonban olyan fejlesztésekben is benne van a kriptoszektoron belül, amelyek nem feltétlenül érintik a pénzügyi piacokat. Ezek főként technológiai jellegűek. Az Ethereum blokkláncának adatait például már öt évvel ezelőtt integrálták a Google Cloud BigQuery-jében a Chainlink oracle-szolgáltatásának felhasználásával.

2022-ben derült ki, hogy a vállalat 1,5 milliárd dollárt fektetett blokkláncvállalatokba, amellyel hivatalosan is belépett a kriptoszektorba.

Bár azt nem lehet elmondani, hogy valódi játékosnak számítana, nem lehetetlen elképzelni, hogy előbb-utóbb nagyobb súlyt is magáénak akar majd tudni.

Hivatalos bejelentésében a Google kifejti, miszerint az innováció és a technológia világszerte több millió ember mindennapjait segíti. A fejlődésben azonban kulcsszerepet játszik, hogy a kormány, a magánszektor és a civil társadalom összehangoltan koordinálja a folyamatokat. Így lehet ugyanis a legnagyobb gazdasági növekedést és stabilitást elérni, ami minden közösség számára előnnyel jár.

Elköteleződése jeléül a Google – az új iroda mellett – 200.000 dollárnyi támogatással segíti a régióban tevékenykedő civil szervezeteket és vállalkozásokat, hogy a digitális készségek fejlesztésére irányuló képzéseket indítsanak.

A sajtónyilatkozatból az is kiderül, hogy a Google által finanszírozott AlphaBeta egy tanulmánya szerint az olyan digitális technológiák, mint a felhőalapú számítás és a mesterséges intelligencia potenciálisan egy éves szinten 3,4 billió dolláros üzletté nőheti ki magát Latin-Amerikában, Kelet-Európában, Afrikában és a Közel-Keleten.

A salvadori kormánnyal való együttműködés ezen potenciál kiaknázásának egyik első lépése lehet. Az pedig, hogy Mexikó után Salvadort választotta a keresőóriás, erős jele annak, hogy az ország elkötelezett amellett, hogy lokális kriptoközpont és a technológiai újítások színtere legyen.