Egy gyilkos drón katonákra támadt úgy, hogy nem is volt kezelője

Egy teljesen autonóm, az eddigi információk szerint kezelő nélküli drón kiválasztott egy célpontot és az ott lévő katonákra támadt. Az amerikai sci-fi filmek jelenetei megvalósulnak?

A teljesen autonóm gyilkos robotok korszaka, amelyek emberi felügyelet nélkül képesek azonosítani és megtámadni célpontokat, úgy tűnik, elkezdődött.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának Líbiával foglalkozó szakértői csoportja által nemrégiben készített jelentés szerint egy kis méretű, török gyártmányú, STM Kargu-2 nevű kamikaze drón támadt visszavonuló katonákra a líbiai polgári konfliktus során. A jelentés utal arra, de nem mondja ki kifejezetten, hogy a robot megölt-e katonákat. Ahogy az Axios megjegyzi az incidens egy olyan aggasztó új korszakba vezet minket, amelyben az emberi felügyelet technikailag már nem szükséges egy háborúhoz és az életek kioltásához.

Légi aknamező?

Az ENSZ-jelentés a Kargu-2 drónt “veszteglő lövedékként” említi, ami azt jelenti, hogy addig lebegett a helyén, amíg véletlenül fel nem fedezett egy lehetséges célpontot. Ebben az értelemben az autonóm drónt majdnem úgy vetették be, mint egy légi aknát, mivel emberi felügyelet nélkül támadhatott meg egy bizonyos közelségbe kerülő célpontot.

“A logisztikai konvojokat és a visszavonuló [Haftarhoz kapcsolódó erőket] ezt követően a pilóta nélküli harci repülőgépek vagy a halált okozó autonóm fegyverrendszerek, mint például az STM Kargu-2… és más lőszerek… távolról vadászták le és támadták meg” – olvasható az ENSZ jelentésében. “A halált okozó autonóm fegyverrendszereket úgy programozták, hogy anélkül támadjanak célpontokat, hogy a kezelő és a lőszer közötti kapcsolatra lenne szükség: tulajdonképpen egy valódi ‘lőj, felejts és találj’ képességről van szó.”

A teljesen autonóm gyilkos drónok térhódítása riasztó, de nem meglepő, hiszen több nagyhatalmú hadsereg, köztük az Egyesült Államok, Oroszország, Kína és az Egyesült Királyság is évek óta gyilkos robotok kifejlesztésén dolgozik – a szakértők és etikusok világszerte tapasztalható felháborodása ellenére.

További érdekes cikkeink: