Gyűlnek a fellegek a billió dolláros norvég vagyonalap felett: hackertámadás és rekord segélycsomag a gazdaságnak

Nem gyakran szoktunk sajnálattal tekinteni a több mint egy billió dollár értékű, és ezzel a világ legnagyobb szuverén vagyonalapjának számító Norfundra. Most azonban rájár a rúd a norvégokra is: két nappal azután, hogy eddig minden rekordot megdöntő segélycsomag kivonását jelentették be az alapból, most egy hackertámadással is szembe kell nézniük. A támadás során ismeretlen tettesek 10 millió dolláros kárt okoztak az alapnak.

37 milliárd dollárt emel ki az olajalapból a norvég kormány

Csaknem 37 milliárd dollárnak megfelelő, 382 milliárd norvég koronát von ki a norvég kormány a legnagyobb vagyonalapból annak érdekében, hogy szembe nézzen a gazdasági válság egyre növekvő problémáival. Az összeg csaknem négyszerese az eddigi legnagyobb felvett összegnek, amelyet 2016-ban használt fel az állam a gazdaság megsegítésére. A koronavírus hatására kialakult gazdasági helyzet és az olajár bedőlése ráadásul kétfejű sárkányként fenyegeti a norvég gazdaságot.

A gazdasági deficiteket eddig is a Norfund vagyonalap segítségével generált osztalékokkal és kamattal tömködték be az országban, azonban az elmúlt évekhez képest ennél most jóval nagyobb összeget fognak kivonni az alapból. A helyzetet rontja még az is, hogy az alap erősen támaszkodik az ország északi-tengeri nyersolaj kitermelésére, azonban az olajkrízis hatására a Norfund pénzforgalma is jelentősen, egyes elemzők szerint akár 62%-kal is csökkenhet idén. A visszaeső cashflow és a megnövekedett pénzigény egyértelműen az eszközök egy részének eladását vonja maga után, így a Norfund nagy eséllyel fog kötvény portfóliójának aljára nézni.

Még a hackerek sem hagyják nyugton a Norfund vagyonalapot

Hogy ez pedig ne legyen elég csapás a Norfundnak, két nappal a hírt követően újabb sztorival kerültek a hírportálok tetejére: egy hackertámadás során ugyanis kb. 10 millió dolláros (100 millió norvég korona, kb. 3,3 milliárd forint) összeget loptak el az alaptól. A hacker egy eredetileg egy kambodzsai mikrofinanszírozási szervezetnek szánt hitelét szerezte meg magának.

Magáról a támadásról viszonylag kevés információ áll jelenleg a rendelkezésünkre. A Norfund elmondása szerint azonban “a hackerek manipulálták és meghamisították az alap és a vállalat közti információcserét úgy, hogy az teljes mértékben egyezett struktúrájában, tartalmában és nyelvhasználatában is“. A valószínűleg emailes átverést lebonyolító hacker után jelenleg a helyi és nemzetközi rendőrségi erők is nyomoznak.

A hasonló adathalász átverések egyébként egyre elterjedtebbek a világban, és bár a világ legnagyobb vagyonalapjának kezelőitől nem vártuk volna, hogy bedől egy ilyennek, az biztos, hogy messze nincsenek egyedül mint áldozatok.

S bár a 10 millió dolláros összeg egy 1 billiós vagyonalapnak minimális veszteség, úgy tűnik, az üggyel példát akarnak statuálni, és kemény ‘megtorlást’ ígérnek. A nyomozás mellett már a PwC-t is felkérték, hogy mérje fel az alap IT biztonságát, hogy a jövőben elkerüljék a hasonló esteket. Akár megtalálják az elkövetőt, akár nem, az biztos, hogy kellemetlen malőr ez a Norfund számára, hiszen az eset előtt is meglehetősen nehéz évkezdésen vannak túl.