Egy norvég település dobja a koronát és helyette saját kriptopénzt vezet be

Liberstad, a Norvégia déli részén elterülő liberális város kukába dobta a norvég koronát és helyette egy saját kriptót vezetett be, a City Coint.

A kissé fantáziátlanra sikerült érme mostantól az egyetlen hivatalos fizetési forma a városban.

A brit Express.co.uk-nak nyilatkozó városi képviselő szerint:

A City Coin egy biztonságos és innovatív City Chain [blokkláncon] alapuló kriptovaluta, ami egy okosváros platform, ahol újgenerációs szolgáltatások tervezése és alkalmazása válik lehetővé az okosváros és lakossága számára. Mint az első hivatalosan elfogadott kriptovalutája az okosvárosnak, a City Coin lesz Liberstad egyetlen hivatalos fizetőeszköze. A városi szolgáltatások kiegyenlítését, a dolgozók bérét, valamint a polgári civil projektek finanszírozása is az érmében fog történni. A lakosok bármit megvásárolhatnak CITY-ben, beleértve hajvágást, egy tucat tojást vagy akár kézműves kenyeret, és ezzel újabb mérföldkőhöz ér a blokklánc technológia. Több mint 100 földterületet értékesítettünk Liberstadban és még ennél is több lesz elérhető, melyeket majd CITY-ben lehet megvásárolni.”

Ugyan az ötlet önmagában grandiózus, de nem szabad elfelejteni, hogy Liberstad egy miniváros Norvégiában, melynek elvei az anarchizmuson és a békés együttélésen alapulnak. A hivatalos honlap szerint egy magánváros, ahol minden ingatlan magántulajdonban van és minden egyes szolgáltatást magántulajdonban lévő entitások biztosítanak mialatt hisznek benne, hogy minden “emberi interakció önkéntes alapokon kell nyugodjon.” Inkább úgy kell felfognunk a várost, mint a pionír telepesek első települései a 19. századi (vad)nyugaton.

A város képviselője így folytatta az angol magazinban a város bemutatását:

Egy kis létszámú csoport vagyunk melynek feltett szándéka, hogy megváltoztassuk a társadalom működését. Egy olyan társadalmat szeretnénk, ahol az emberek önmagukért felelnek és kormányzati fennhatóság nélkül tudnak együtt élni. Liberstad egy olyan város lesz a világ egyik legszociálisabb országán belül, ahol az anarchia fizikai megtestesülése válik valóssá. Egy olyan várost is akarunk, ahol mindenkinek megadatik a lehetőség, hogy ingatlant vagy földet vegyen olyan áron, ami jóval alacsonyabb mint más föld vagy ingatlanáraknak szerte másutt Norvégiában. A Liberstadban magas jelzálog- vagy lakbérköltségek nélkül, valamint direkt és indirekt adók nélkül lehet élni. Liberstad egy olyan város lesz, ahol az élet könnyebb és nyugodtabb lesz anélkül, hogy ez magas költségekkel járna. Hosszú távon közösen tudunk egy magánvárost felépíteni ahol az emberek nagyobb szabadsággal rendelkeznek és lehetőségük lesz egy olyan életre, amit mindig is élni szerettek volna.”

A képviselő szavainak ötszöri elolvasása után már most szednénk a sátorfánkat és cuccolnák az utópisztikus településre.

Tény és való, a kriptovaluták és a libertariánus eszmék kéz a kézben járnak mivel a kriptográfia és a cypherpunk korai képviselői mindig is hittek az öngondoskodás, illetve a kormányok és vezetők nélküli világ felsőbbrendűségében. A Liberstad és a City Coin csak egy újabb példa erre a jövőbemutató kísérletnek, mely során az emberek megtanulhatnak szabadon egymás mellett élni.

Korábbi cikkünk a témában: https://www.bitcoinbazis.hu/liberstad-projekt-kriptopenz/

Borítókép: Liberstad PR