Ha oltott vagy 5400 Ft egy koncertjegy, ha oltatlan 300 000 Ft

Egy floridai koncert szervező kiverte a biztosítékot sokaknál. A meghirdetett rockkoncertre kétféle jegyet árultak: az oltottaknak 18 dollárért, nagyjából 5400 Ft-ért kínálták, az oltatlanoknak viszont 999,99 dolláros áron, azaz nagyjából 300 000 Ft-ért.

Hónapokkal ezelőtt röppentek fel az első híresztelések azzal kapcsolatban, hogy az oltásigazolás kétszintű társadalmat hozhat létre. Sokan konteósoknak nevezték azokat, akik a diszkriminációra figyelmeztettek. Ma viszont már egyre több helyről halljuk, hogy milyen elképesztő megkülönböztetésben van része annak, aki nincs a COVID elleni vakcinával beoltva. Az igazolások megosztották a társadalmat, ahol a beoltott emberek előjogokkal rendelkeznek, a nem beoltottakat viszont súlyosan büntetik.

A legújabb példa erre Floridából jött, ahol egy koncert szervezője idén nyáron a Tampa Bay-en megrendezésre kerülő rockkoncertre 18 dollárt kér jegyenként az oltott rajongóktól, 999,99 dollárt pedig a nem oltottaktól – írta a Tampa ABC-hez tartozó, a WFTS.

“Ahhoz, hogy jogosult legyen a KEDVEZMÉNYRE, hozzon magával egy kormány által kiállított fényképes igazolványt és a COVID-19 oltási kártyáját. A Pfizer vagy Moderna második oltását, vagy a Johnson and Johnson COVID-19 oltóanyag egyszeri oltását 2021. 6. 12-én vagy azelőtt kell megkapnia” – írta Paul Williams a Leadfoot Promotions-tól a honlapján, ahol a jegyeket lehet megvásárolni az eseményre.

“Ha nem érdekli a kedvezmény, a jegyek 999,99 dolláros áron kaphatók” – folytatta Williams .

A koncertre június 26-án kerül sor, ahol három rockzenekar lép majd fel: a Teenage Bottlerocket, a MakeWar és a Rutterkin.

Mindannyian be vagyunk oltva. Mindenkit arra biztatunk, hogy oltassa be magát, hogy találkozhassunk” – mondta Ray Carlisle, a Teenage Bottlerocket énekese.

A koncertszervező döntése ellen természetesen többen tiltakoztak, hiszen ez csak egy újabb példa arra, hogy a COVID hatalmas egyenlőtlenségeket teremt a társadalomban. Az oltási igazolások tovább ronthatják a társadalmi megosztottságot, bárhol is alkalmazzák őket. Azok, akiket beoltottak, visszatérhetnek a normális életbe, míg azok, akiket nem oltottak be, mindenhonnan ki lesznek rekesztve. Ha az oltás ennyire lényeges, akkor az országok kormányai tegyék kötelezővé. Ha úgy gondolják, hogy nem kell azt a már meglévő kötelező vakcinák közé sorolni, akkor ne osszák meg ilyen szinten a lakosságot.

Többen arról érdeklődtek, hogy mi lesz azokkal az emberekkel, akik már felépültek a vírusból és ezért lemondtak az oltásról. Ők sajnos a koncertre csak emelt áron kaphatnak jegyet, hiába bizonyítják, hogy átestek a fertőzésen és rendelkeznek antitesttel. Annak ellenére lesznek ők is kirekesztve, hogy az ausztráliai Melbourne-i Egyetem bizonyítékot talált arra, hogy a fertőzés által kiváltott immunitás rendkívül hosszú ideig tart.

Most már csak az a kérdés, hogyha valaki többet fizet, akkor a magasabb árú jegy védőburokként is szolgál? Hiszen oltott és oltatlan együtt tombol majd a színpad előtt. Akkor itt megint csak anyagi haszonszerzés áll a megkülönböztetés mögött, nem pedig valós, tudományra alapuló óvintézkedés.