Háború törhet ki a NATO és Európa Észak-Koreája között, Oroszország lehet a ludas

Az amerikai nagykövet, Julie Fisher Fehéroroszországot nyíltan „Európa Észak-Koreájának” nevezte. Elmondása szerint Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök „már nem képes befolyásolni az orosz haderő akcióit az országban”, és megvan rá az esély, hogy hamarosan a NATO fogja meginni mindennek a levét.

Néhány hónappal ezelőtt a helyi ellenzék már figyelmeztetett, hogy Lukasenka egyszerűen Észak-Koreává akarja tenni Fehéroroszországot. Ha valaki esetleg lemaradt volna, mindez lényegében azután történt, miután az ország lezárta határait Litvánia és Lengyelország felé. Meglepően vagy sem, a kijelentést elég komoly felháborodás követte, most viszont úgy tűnik, egy külső szemlélő is hasonlóan vélekedik a fehérorosz elnök céljairól. Nyugaton egyébként Lukasenkát már elég régóta „Európa utolsó diktátoraként” nevezik, mely egyébként annak tudható be, hogy az országban elég komoly patthelyzet áll fenn: az elnök ugyanis nem tudja teljesen elfojtani a tiltakozásokat, az ellenzék viszont képtelen nyeregbe kerülni.

A NATO is aggódik

Fisher szerint Lukasenka szinte teljesen elveszítette az irányítást, és „már nem képes befolyásolni az orosz haderő akcióit Fehéroroszországban”, ami annak köszönhető, hogy az elnököt teljesen bekebelezte az orosz befolyás.

Az Egyesült Államok a NATO tagjaival együtt attól tartanak, hogy Oroszország csapatokat állomásoztat Fehéroroszország területén, ahonnan könnyen támadást indíthat a Baltikum vagy Kijev ellen. Ami azt illeti, az aggodalomnak elég komoly gyökere van, hiszen a Kreml már régóta kifigyelte magának Fehéroroszországot, mint pufferállamot, hogy bázist állítson fel a NATO ellen. Tehát egyáltalán nem meglepő, hogy az ellenzék már felvette a kapcsolatot az Egyesült Államokkal, a Kreml ugyanis előszeretettel támogatja Lukasenka lépéseit az ellene fellépőkkel szemben. Mindennek fényében Szvetlana Tihanovszkaja, az ellenzék vezetője szigorúbb amerikai és EU-s szankciókat követel a fehérorosz elnök ellen.

Oroszország megtörte Lukasenkát

Lukasenka a megválasztását követően váltig állította, hogy „senki ne számítson arra, hogy nyomás hatására fog bármit is megtenni”, és „ne is álmodjunk új választásokról”. Most viszont úgy tűnik, Oroszország megtörte az erős személyiségű elnököt, és szinte teljesen befolyása alá vonta.

Tihanovszkaja a probléma megelőzése érdekében az EU-hoz és az Egyesült Államokhoz fordult, hogy új választásokra kényszerítsék az államot, hiszen ellenkező esetben

“Lukasenka hazánkat [Fehéroroszországot] Európa Észak-Koreájává – átláthatatlanná, kiszámíthatatlanná és veszélyessé fogja tenni”.

Az ellenzék kérése nem lenne meglepő, ha éppen az USA ínyére lenne. A szakértők szerint ugyanis, Oroszország és Fehéroroszország már rekordszámú katonai gyakorlatot végez, ráadásul már aláírták a stratégiai partnerségi megállapodásukat is – tehát csak idők kérdése, mikor fogják megtenni a következő lépést.