Háború tört ki a világ legnépszerűbb videojátéka és a tech-cégek között

A Fortnite készítője beperelte az Apple-t és a Google-t, miután a játékot mindkét tech-óriás eltávolította az applikáció áruházából. Több százmillió játékos maradt hoppon tegnap.

Az iOS és a Google Play áruházból levették a Fortnite játékot, mert az Apple és a Google szerint a Fortnite-ot készítő Epic Games megsértette a tech-vállalatok irányelvét, amikor bejelentették, hogy a játékosok közvetlenül is vásárolhatnak videojátékon belüli pénzt (V-Buck-ot), az Apple és a Google fizetési rendszerét megkerülve. Mint aztán gyorsan kiderült, nemcsak egy hirtelen felindulásból kerülte meg az Epic Games a két óriáscég fizetési rendszerét. Christine Varney, aki korábban az amerikai Igazságügyi Minisztérium monopóliumokkal foglalkozó osztályát vezette azt nyilatkozta, hogy több mint 60 oldalas panaszt adott be a játékfejlesztő a két gigavállalattal szemben. Az Epic Games ezután egy paródiát is közzétett, melyben az Apple 1984 hirdetését úgy alakította át, hogy az Apple játsza a gonosz szerepét.

Előzmények

A vita akkor kezdődött, amikor az Epic Games csütörtökön bejelentette, hogy 20%-os árengedményt kínál a Fortnite-on belüli V-Buck vásárláskor, ha a játékosok közvetlenül az Epic-től veszik azt meg. Egy blogbejegyzésben az Epic azt írta, hogy a játékosok nem kaphatják meg az árengedményt, ha az Apple vagy a Google fizetési felületét használják.

“Jelenleg az Apple és a Google fizetési lehetőségeinek használatakor az Apple és a Google 30%-os jutalékot számít fel, így a 20%-os kedvezmény ezekre nem vonatkozik. Ha a jövőben a két vállalat csökkenti a jutalékot, akkor az Epic a megtakarítását átadja Neked”

Az Epic közleménye egyérteműen arra utalt, hogy az Apple és a Google alkalmazás áruházaknak csökkenteniük kellene a 30%-os kvótát, mivel az rendkívül magas. Később a cég vezérigazgatója, Tim Sweeney nyilvánosan kritizálta mind az Apple, mind a Google gyakorlatát. Órákkal később a Fortnite eltűnt az Apple App Store-ból. A játékgyártó cég ezért beperelte az Apple-t. A vállalat nyilatkozatában azt írta, hogy “az, hogy az Apple eltávolította a Fortnite-ot egy újabb példa arra, hogy az Apple 100%-os monopóliumát akarja fenntartani, mivel az iOS-alkalmazáson belüli fizetés-feldolgozási piacon egyeduralkodó.”

Az Apple erre azt válaszolta, hogy “ma az Epic Games megsértette az App Store irányelveit, amelyeket minden fejlesztőre egyformán alkalmazunk. Ezek célja az áruház biztonságának megőrzése a felhasználók érdekében. Ennek eredményeként Fortnite alkalmazásukat eltávolították az áruházból.”

Egy ideig a Google nem tett semmit, de később az is eltávolította a Fortnite-ot a Play Áruházból, habár azt még most is le lehet tölteni az Android készülékekre. A Google nyilatkozatában azt írta:

“A nyitott Android-ökoszisztéma lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy az alkalmazásokat több alkalmazás áruházban is terjesszék. Azon játékfejlesztők számára, akik a Play Áruházat választják, tisztelniük kell a következetes irányelveinket. Ezek tisztességesek a fejlesztőkkel szemben, és az áruház használata biztonságos a felhasználók számára. Miközben a Fortnite továbbra is elérhető az Androidon, nem tehetjük elérhetővé a Playen, mert sérti az irányelveinket. Ugyanakkor örülünk annak a lehetőségnek, hogy folytathatjuk megbeszéléseinket az Epic-kel, és visszahozhatjuk a Fortnite-ot a Google Playbe. “

Az Apple-t már az Európai Bizottság is vizsgálta

Az Epic erre egy újabb keresetet nyújtott be, ezúttal a Google ellen. A cég ismét arra hivatkozott, hogy a Google akkora vállalat már, hogy uralja az egész Android piacot.
Nemcsak az Epic Games lázadt már fel a két nagy tech-vállalattal szemben. Tavaly a Netflix kérte arra a felhasználóit, hogy előfizetésüket a cég weboldalán újítsák meg. A Spotify még 2016-ban döntött úgy, hogy megszünteti az applikációban történő előfizetések támogatását. Az Apple üzletpolitikája egyébként már felhívta a nemzetközi versenyszabályozók figyelmét is. Idén év elején az Európai Bizottság két antitröszt-vizsgálatot is indított az Apple-lel szemben, hivatkozva a Spotify panaszára. Az Apple elutasította ugyanakkor azon állításokat, amelyek szerint teljes hatalmat gyakorol az iOS App Store felett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük