Háborús zónává alakult Rotterdam, erőszakorgia tört ki a járványügyi korlátozások miatt

Erőszakos, emberi életeket követelő tüntetésekbe borult Európa, miután a koronavírus legújabb hulláma miatt az államok ismét szigorú intézkedéseket vezettek be. Rotterdam konkrétan „háborús zónává” alakult, és úgy tűnik, ez még csak a kezdet.  

A koronavírus fertőzöttek száma ismét egyre komolyabb ütemmel növekedik. Németországban, Csehországban és Görögországban az utóbbi időben ugrásszerűen megnőtt a betegek száma, a terjedés megfékezésére pedig újabb korlátozásokat vezettek be. Ausztriában a helyzet egészen odáig fajult, hogy hétfőtől az országot teljes zárlat alá helyezik, és ami azt illeti, hazánkban sem fényesebb a helyzet.

Ha szigorítás, akkor tüntetés

Rotterdam belvárosában a részleges korlátozások elleni tüntetés életveszélyes zavargásba torkollott. A helyi polgármester, Ahmed Aboutaleb szavaival élve, mindez úgy nézett ki, mint egy „erőszakorgia”: a tüntetők autókat gyújtottak fel, kövekkel és mindenféle tárgyakkal dobálták meg a rendőröket, amiért „a rendőrség több alkalommal is szükségesnek érezte, hogy figyelmeztető lövésekkel védje meg magát”.

A péntek esti tüntetés az egyik legsúlyosabb Hollandiában a tavalyi eset óta, amikor a hatóságok szintén hasonló közegészségügyi intézkedéseket léptettek életbe.

Undorító látványt nyújtott a rotterdami tüntetés, avagy a rendőr- és tűzoltóellenes, erőszakkal fellépő szélsőséges mozgalom. A tiltakozás nagyszerű dolog a társadalmukban, de amit a tegnap este folyamán láttunk, az nem más, mint bűncselekmény. Ennek semmi köze nincs a tüntetéshez” – jelentette ki Ferd Grapperhaus, holland igazságügyi miniszter.

A Leefbaar, helyi jobboldali politikai párt egy tweetben szólalt fel a zavargások ellen:

Gyönyörű városunk központja ma este háborús zónává vált. Rotterdam egy olyan hely, ahol fel lehet szólalni a történések ellen, de az erőszak soha, de soha nem megoldás” – írták.

Forrás