Hacker a hacker ellen: Észak-Korea kriptocsalást akart véghezvinni

Egy rendkívül meglepő húzástól hangos a világsajtó – Észak-Korea 200 millió dollárnyi kriptót nyúlt volna le egy hacker zsebéből. Az incidens az Ethereum blokkláncán zajlott le és meglehetősen nagy zűrzavart eredményezett.

Tudniillik történt, hogy az ETH blokkláncon működő Euler Finance DeFi protokoll hackertámadás áldozatává vált és 200 millió dollár értékű kriptoeszköznek lába kelt. A mai nap folyamán, azaz március 22-én, fény derült arra, hogy egy észak-koreai hackerhez köthető kriptotárcán keresztül megpróbálták átverni a protokollt kiaknázó egyént.

A kelet-ázsiai hacker, aki tavaly márciusban 625 milió dollárnyi kriptót lopott el az Axie Infinity-től, a blokkláncon kísérelt meg kapcsolatba lépni az Euler tolvajjal. Azzal az ürüggyel akarta tőrbe csalni, hogy segítségre lenne szüksége egy titkosított üzenet megfejtésében. Azonban, a megkérdezett szakértők szerint ez egy adathalász kísérlet volt, amelynek célja a tárcához tartozó adatok megkaparintása lett volna.

Ez a nem mindennapi szituáció, amikor is egy hacker próbál átejteni egy másik hackert, még a kriptovilág sokat látott népét is meghökkentette. Ez értelemszerűen az Euler Finance központjában is megkongatta a vészharangot. A hitelezési protokoll fejlesztői gőzerővel dolgoznak azon, hogy visszaszerezzék az eltulajdonított eszközöket, a kialakult helyzet viszont csak ronthat esélyeiken.

Percekkel az ominózus üzenet beérkezése után az Euler Finance csapata mindent megtett annak érdekében, hogy közbeavatkozzon. Figyelmeztették “saját” hackerüket az esetleges veszélyre, illetve hozzátették, hogy a „legegyszerűbb megoldás az, ha visszajuttatja hozzájuk a kriptoeszközöket”.

Stephen Tong, blokkláncbiztonsági szakértő és a Zellic.io társalapítója, szerint lehetséges, hogy az észak-koreaiak valamiféle ajánlattal keresték fel az Euler hackert.

Egyelőre idő kérdése, hogy az Euler Finance-t megkárosító svindler melyik félnek szavaz majd bizalmat. Az is meglehet, hogy rájuk se hederít és éli tovább világát a lopott kriptókkal.

Az eset mögött egyébként nagy valószínűséggel az Észak-Koreában működő Lazarus Group hackercsoport állhat. A bűnbanda már több ízben érzékeltette, hogy a kriptoszektor ellehetetlenítésén ügyködik. A beszámolók szerint a meglovasított vagyoneszközöket Észak-Korea fegyverprogramjának finanszírozására fordítják.