Hackerek kezébe kerülhetnek az otthoni térfigyelő kamerák felvételei

A Hongkongi Fogyasztói Tanács tíz, a piacon kapható otthoni megfigyelő kamera kiberbiztonságát vizsgálta, és megállapította, hogy csak egyetlen modell felel meg az európai kiberbiztonsági szabványnak. A másik kilenc esetében különböző kiberbiztonsági aggályok merültek fel, többek között a videók és adatok titkosítás nélküli továbbítása, valamint a hackerek kezére jutás.

A Fogyasztói Tanács 10, a piacon kapható otthoni térfigyelő kamera kiberbiztonságát vizsgálta, és megállapította, hogy csak egy modell felelt meg az európai kiberbiztonsági követelményeknek.  Emellett a felhasználói adatok tárolásának biztonságán is lehetne javítani számos alkalmazásnál, a tesztelt modellek fele Android-alkalmazásokon keresztül hozzáférhetett az intelligens eszközökben tárolt felhasználói fájlokhoz. A Tanács sürgeti a gyártókat, hogy javítsák a termékek kiberbiztonságát, például vezessék be a videók és adatok titkosítását.

A fogyasztóknak emellett erős jelszavakat kellene beállítaniuk a térfigyelő kamerákhoz, és azokat rendszeresen változtatniuk kellene, valamint tűzfalakat és a hálózatfelügyeleti funkciókat kellene beállítaniuk.

A tesztelt tíz otthoni térfigyelő kameramodell ára 269 és 1888 dollár között volt, és mindegyik kétirányú hangjelzést, mozgásérzékelést, éjszakai látást, valamint Amazon Alexa és Google Assistant hangvezérlést biztosított. A tesztelt modellek az Arlo, Xiaomi, Imou, TP-Link, BotsLab, Eufy, EZVIZ, SpotCam, D-Link és Reolink cégektől származnak.

Bár fontos a fogyasztók magatartása is, az otthoni térfigyelő kamerák terméktervezése és alkalmazása a gyártó felelőssége, és a fogyasztók csak a gyártóra támaszkodhatnak a termék minőségének javítása érdekében.

A Tanács emlékezteti a felhasználókat, hogy az otthoni térfigyelő kamerák kiválasztásakor és használatakor legyenek éberek a következőkre:

  • Kerüljék a márkanév nélküli vagy ismeretlen forrásból származó termékeket
  • Csak akkor nyissák meg az alkalmazást, és csak akkor aktiválják a kamerát, ha valóban szeretnének megfigyelni valamit
  • Emellett erős, legalább nyolc karakteres jelszót állítsanak be
  • A jelszónak nagy- és kisbetűk, számok és speciális szimbólumok kombinációját is tartalmaznia kell
  • A jelszót rendszeresen meg kell változtatni, és ha a megfigyelő kamerát házhoz menő szolgáltatást nyújtó személy telepíti és állítja be, a jelszót a telepítés után azonnal meg kell változtatni
  • Ezenkívül a fogyasztóknak soha nem szabad nyilvános és a rendszergazda engedélye nélküli eszközöket használniuk a fiókba való bejelentkezéshez, és a fiókadatok rögzítésének és ellopásának megakadályozása érdekében kerülniük kell a nyilvános Wi-Fi hálózatok használatát