Hackertámadás érte a Putyin újraválasztásáról szóló blokklánc alapú népszavazást

Az oroszországi alkotmányos reformról szóló blokklánc alapú népszavazást hackerek támadták meg egy választást figyelő node-on keresztül.

Elvileg nem vesztek el az online szavazatok

Az orosz állami hírügynökség, a TASS szerint a támadásra június 27-én került sor, este 8 óra körül. Egy moszkvai kormánytisztviselő elmondása szerint a támadás nem okozott rendszerhibát, azaz minden e-szavazat sikeresen rögzítésre került a blokkláncon.

A nyilatkozata alapján a kiberbiztonsági szakértők a megtámadott node-hoz való hozzáférés helyreállításán dolgoztak. Egyelőre azonban nem tisztázott, hogy mostanáig sikerült-e orvosolni a hibát.

Az e-népszavazás, amit június 25. és 30. között tartanak Moszkva és Nyizsnyij Novgorod lakosai számára, a Bitfury által fejlesztett Exonum blokklánc platformján történik. A fejlesztő egyelőre nem kommentálta a történteket.

Ha megszavazzák az év elején kezdeményezett alkotmánymódosításokat, lehetővé válhat Vlagyimir Putyin számára, hogy további két cikluson keresztül elnök maradhasson – potenciálisan 2036-ig.

Kapcsolódó: Oroszországban ajándékutalványokkal ösztönzik a blokklánc applikáción történő szavazást

Sok technikai hibával küzdenek még

Az online platform már az e-szavazás indulásakor leállt pár órára, ezzel ellehetetlenítve az online voksolást.

Ezen felül, a blokkláncon alapuló rendszer bizonyos régiókban furcsa számokat mutatott. Volt olyan választókerület, amihez a rendszer majdnem 7.300 embert rendelt, annak ellenére, hogy ahhoz hivatalosan csak 2.358 lakos tartozott. A helyi választási bizottság állítása szerint ez mindössze technikai hiba volt.

Nem igazán működik egyszerre az offline és online rendszer

Néhányan pedig arról számoltak be, hogy sikerült többször is szavazniuk: a rendszer ugyanis láthatóan nem igazán tudja kezelni a szavazás offline részét.

Egy helyi újságíró, Pavel Lobkov egy videót is közzé tett arról, hogyan sikerült szavaznia először papíron, a szavazóhelyiségben, majd egy órával később az applikáción keresztül is.

Hasonlóképpen, Yael Iliinsky, egy Izraelben tartózkodó orosz állampolgár állítólag háromszor is tudott voksolni: először online, az applikáción keresztül, másodszor az orosz nagykövetségen Tel-Avivban, harmadszor pedig az orosz konzulátuson Haifában. Állítása szerint a még kiskorú lánya is tudott szavazatot leadni Haifában, mivel a dokumentumait senki sem ellenőrizte.