Ismeretlen objektumot fedeztek fel a Hold sötét oldalán

A Kínai Nemzeti Űrkutatási Hivatal által a Holdra küldött Yutu 2-es holdjáró a Von Kármán kráteren való átkeléskor fedezte fel a rejtélyes alakzatot. Az objektum négyszögletes alakja miatt átmenetileg a “rejtélyes kunyhó” nevet kapta. Kína Oroszországgal közösen egy holdbázis megépítésén dolgozik és ennek kapcsán végeznek kutatásokat a Hold eddig felfedezetlen területein is.

Nehézségek az expedíció során

A holdjáró az expedíció 36. holdi napján fedezte fel a képződményt miután sikeresen átkelt egy rendkívül nehéz szakaszon. A Hold sötét oldalán még mindig vannak felderítetlen részek és a holdjáró vezetőinek óvatosan kell eljárni egy-egy szakasz teljesítése során. A holdjárók teljesítménye mellett figyelembe kell venniük a talaj összetételét, valamint domborzati viszonyokat is. A nagyobb kráterek környezetében különösen óvatosan kell navigálni a holdjáróval, mivel a jármű könnyen megcsúszhat a meredekebb szakaszokon és ezzel megnő a felborulás veszélye is. A holdjáró felborulása az expedíció végét jelentené. 

A felfedezés a pihenő alatt is folytatódik

A legutóbb megtett szakasz is rengeteg kihívás elé állította a Yutu 2-es csapatát, ezért amikor a holdjáró egy egyenletesebb területre ért az expedíció főnöksége pihenőt rendelt el a holdjáró vezetőinek. Az alkalmat kihasználva a csapat többi tagja utasította a holdjárót, hogy készítsen felvételeket a környezetéről. A felvételekből kibontakozó lenyűgöző panorámát azonban egy különös alakzat törte meg: a rejtélyes kunyhó. Az objektum azonnal beindította a tudósok fantáziáját, aminek végeredményeképpen módosították az eredeti útvonaltervet és most már az objektum felderítése lett az expedíció elsődleges célpontja.

Noha a számítások szerint az objektum csupán 80 méternyire helyezkedik el a holdjáró akkori pozíciójától, ám a kedvezőtlen domborzati viszonyok miatt további 2-3 földi hónapra lesz szükség ahhoz, hogy a holdjáró megközelítse azt. Addig is a tudósok további elméleteket gyártanak, hogy mi lehet az valójában. A legvalószínűbb magyarázat szerint egy nagyobb szikláról lehet szó, amit egy becsapódás robbanthatott ki a talajból. Ezt támasztja alá az is, hogy az objektumra egy fiatal kráter vagyis egy viszonylag újonnan létrejött kráter mellett bukkantak rá. Vannak azonban sokkal meredekebb ötletek is, miszerint földönkívüliek által épített bázis, vagy esetleg az első földi felfedezők által hátrahagyott űrjármű lehet az, de ezek a feltételezések teljesen légből kapottak.