Hamarosan itt a Bitcoin hálózatán az év eddigi legnagyobb nehézségi növekedése

Február 12-én minimálisan csökkent a bitcoin hálózati nehézsége, pontosan 0.49%-kal. Ennek ellenére most arra lehet számítani, hogy február 24-én komoly emelkedés következhet be, az idei év valószínűleg legmagasabb eddigi emelkedése. Ez azért komoly szám lesz, tekintve, hogy az eddigi legnagyobb nehézségi növekedés január 15-én történt, akkor a 772128. blokk magasságában 10,26%-os növekedés következett be.

Kifejezetten nehéz lesz mostantól a bitcoin blokkok megtalálása

A mostani helyzet azért komoly változás az évek összehasonlításában. Hiszen 2022-ben a bitcoin hashrátája végig a 200 exahash per másodperc tartományban mozgott.  2023-ban viszont valószínűleg végig 300 exahash per másodperc magasságában lesz majd. A statisztikák azt mutatják, hogy a legutóbbi 2016 blokk vonatkozásában a bitcoin hashrátája 310,5 exahash per másodperc volt. A blokkok előállítási ideje ebben az intervallumban 8 perc 55 másodperc és 9 perc 8 másodperc között mozgott. Ami a mindenki által jól ismert 10 perces átlaghoz képest jelentősen gyorsulást jelent. És hát ha valamennyire is ismerjük a hálózati nehézség számítási módszerét, akkor tudhatjuk, hogy a magas hashráta és a gyors blokkelőállítási sebesség növekedést vetít előre a nehézségben.

A jelenlegi becslések azt mutatják, hogy a február 24-én bekövetkező kiigazítás valahol 10,7% és 11,5% között lesz majd. A jelenlegi nehézség nagyjából 39,16 billió hash (azaz kísérlet) és a következő kiigazítással ez a szám valószínűleg 40 billió fölé fog menni. Hiszen ha egy 10,78%-os emelkedést valószínűsítünk, akkor az már 43 billió hash fölött lesz majd. A lényeg, hogy február 24. után biztosan sokkal nehezebb lesz az újabb blokkok megtalálása a bányászok számára. A cikk írásakor egyébként a hálózat hashrátájának 33,33%-áért a Foundry USA felel, az Antpoolé 18,66%. Tehát ez a két pool azért elég kemény részesedéssel bír a teljes hálózati hashrátában.