A Hamász bitcoin adományokból kíván talpon maradni

Az iráni rezsimhez is köthető Hamász, növelni kívánja bitcoin (BTC) adománygyűjtő tevékenységét.

A palesztin gázai övezetben uralkodó szunnita szervezet állítólag azért akarja növelni a bitcoin készletét, mert drasztikusan visszaestek az egyéb forrásokból származó bevételei. A helyzetüket nehezíti az is, hogy a közelmúltban Irán visszautasította pénzügyi támogatási kérelmüket.

A csoport tevékenységét az IDC Nemzetközi Terrorizmus Elleni Intézetének (IKT) egy részletes jelentésben ismertette, amiről a Jerusalem Post január 19-én számolt be.

Nőtt a tárca forgalma

A hírportál úgy fogalmazott, hogy “a 1LaNXgq2ctDEa4fTha6PTo8sucqzieQctq címhez tartozó bitcoin tárcában jelentős növekedést tapasztaltak. A tárca a Hamász és az iráni érdekeltségű “al-Nasser Salah al-Deen Brigádok azaz Palesztin Népi Ellenállási Bizottság (PRC) katonai csoportjának adománygyűjtő tevékenységeihez kapcsolódik.”

A PRC a helyi fegyveres csoportok koalícióját jelenti. 2000 végén alapítottak a Palesztin Hatóság (PA) illetve a Fatah izraeli rezsimmel szemben. Az al-Nasser Brigádok mind a 2008-as és a 2009-es, mind a 2015-ös gázai háborúban is aktívan részt vettek és 2018 novemberében még az izraeli erőkkel is összecsaptak.

A brigádok voltak a felelősek a magas rangú izraeli katona, Gilad Shalit 2006-ban elkövetett emberrablásáért is, akit végül 2011-ben szabadon engedtek egy fogolycsere során.

Közel 24 millió dollár bitcoinban

Az ICT alaposan megvizsgálta a tárcát és arra a megállapításra jutott, hogy a PRC weboldala látszólag jogszerűnek tűnő pénzügyi felület. A neve cash4ps. A weboldal segítségével a koalícióhoz tartozó csoportok könnyen tudnak pénzt küldeni és fogadni a gázai övezetből. Eközben viszont bizonyos mértékű anonimitást is kapnak mind a küldők, mind pedig a kedvezményezettek.

A jelentés szerint a bitcoin pénztárca címe egy olyan társasághoz köthető, amely állítólag az Iszlám Nemzeti Banknál (INB) nyilvántartott számlát üzemeltet. Az INB-t az Egyesült Államok kincstára még 2010-ben feketelistára tett, mivel azt a Hamász irányította, amelyet az Egyesült Államok terrorszervezetnek nyilvánított. Később a PA, a Palesztin Monetáris Hatóság és a Palesztin Tőkepiaci Hatóság is illegálisnak nevezte.

2019. december 1-én az ICT azt állította, hogy a pénztárca teljes tranzakciójának volumene 3370 bitcoin (sajtóidőben 29 millió dollár volt). Ezt jelenti, hogy az elmúlt néhány évben több mint 4500 tranzakciót hajtottak végre. Az ICT megtalálta a társaság két, gázai övezetben található fizikai címét. Feltételezhetően egy, a rendszer mögött álló személyt is sikerült lefülelni, aki szoros kapcsolatot ápol a Hamásszal.

Az ICT képviselője azt tanácsolta az Egyesült Államok kormányának, hogy nyilvánítsa a jelentésben szereplő összes számlát terrorszervezethez köthetőnek. A nemzetközi szövetségesekkel együttműködve pedig hozzanak létre egy, a bitcoin tőzsdékre vonatkozó szigorúbb szabályozási keretet.

A magányos farkas

A Hamász pénzügyileg elszigeteltté vált. Ez annak tudható be, hogy rengeteg ország és nemzetközi egység terrorszervezetnek minősítette, ide értve az Egyesült Államokat és az Európai Uniót is. Oroszország, Kína és Törökország voltak az egyetlenek, akik nem nyilvánították a Hamászt terrorizmushoz köthető mozgalomnak.

A Hamász, amely 2006 óta uralkodik a Gázai övezetben, a “Dawah” szociális szolgálatból és az Izz ad-Din al-Qassam Brigád katonai csapatokból áll. Ez utóbbi kezdeményezte a bitcoin adománygyűjtést is.

Bár a mozgalom terrorszervezetként vált ismertté, a Gázai övezet palesztin lakossága körében kifejezetten népszerű. Reuven Paz izraeli tudós úgy becsüli, hogy a Hamász tevékenységének 90%-át a szociális gondoskodás, a kultúra és az oktatási feladatok teszik ki. Emellett pedig ingyenes egészségügyi ellátást is biztosít a rászorulóknak.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük