Terroristacsoport bitcoin tárcákba gyűjti a forrásokat, hogy így kerülje meg az antiterrorista rendeleteket

  • 34
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A Reuters április 26-ai cikke azt állítja, a Hamász terroristacsoport fegyveres ága komplex módszerekkel digitális pénzben igyekszik a felszínen maradni. A digitális pénzek, mint a Bitcoin és más cenzúra-rezisztens világpénzek használatát egyetlen állami szereplő sem tudja irányítani.

Terrorizmus finanszírozás Bitcoinnal?

Sok szó esett már korábban is a terrorizmus és a digitális fizetőeszközök közötti kapcsolatról. A politikusok, pénzfelügyeleti hatóságok és szabályozók potenciális finanszírozási forrásként tekintenek a decentralizált elveket hasznosító internetpénzekre. Mai tudásunk szerint nincs hatékony módszer arra, hogy a kriptókat felügyelni lehessen, maximum a körülöttük kialakult bányászati, kereskedési ás tárcaszolgáltatói aktivitást lehet kontroll alá vonni. Egyesek szerint a digitális pénzek szerepe a terrorista szervezetek finanszírozásában túl van fújva, melyre ráerősít a nemzetközi szervezetek által keltett hisztéria is. Mások szerint igenis valós veszélyforrás, különösen az úgynevezett titkoscoinok (Grin, Monero, Zcash) szerepe, melyek a Bitcoinnal és a többi alternatív digitális pénzzel szemben lenyomozhatatlanok.

A félelem akkor erősödött fel újfent, mikor a gázai terrorcsoport, az Izz el-Deen al-Qassam Brigád bitcoin adományok küldésére kérte követőit.

Az ENSZ és az Unió által tiltólistán szereplő szervezet 2018 januárban indított egy online kampányt arra kérve követőit, hogy bitcoinban adományozzanak mivel a bankok sorra számolják fel bankszámláikat.


Egyre kreatívabbak a terroristák a kriptókkal

Először a terroristacsoport egyetlen bitcoin tárcába akarta gyűjteni az összes beérkező forrást.

Viszont az UK blokklánc elemzőcég Elliptic szerint a csoport módosított a stratégiáján és most már minden egyes tranzakció előtt egy új címet generál a donoroknak.

Az új modus operandi már meglehetősen nehézzé teszi a források vándorlását a tárcák között és ezzel a terroristaszervezetek pénzügyeinek nyomon követését. Elliptic szerint egy egyszerű sima tárcával összehasonlítva több tárca követése sokkal nehezebb lesz az antiterrorista szervezetek számára.

A kutatás szerint március 26 és április 16 között 3300 dollár értékű bitcoin érkezett a csoport által a honlapjukon publikált tárcába. Elliptic becslése szerint a csoport összesen 7400 dollárt gyűjthetett a négy hónapos adománygyűjtő kampánya során.

Tom Robinson, az Elliptic társalapítója szerint:

Továbbra is csak kísérleteznek – kipróbálják, tudni szeretnék mennyit tudnak így gyűjteni és hogy működik-e.

(Forráscikk: Reuters)

-VM-

Citizen of the world. Ms. Brightside. YNWA.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.