Használt napelemet keresel? Hamarosan megnyílik Európa első napelem e-kereskedelmi oldala

A használtcikk-piac, akár a helyi piacról, akár valós vagy virtuális üzletekről beszélünk, mindig is lehetőséget kínált arra, hogy valódi alkut kössünk nem csak pénzt spórolva, hanem a környezetet megóvva.

A házaktól és az autóktól az elektronikai cikkeken, bútorokon, könyveken, ruhákon mindent kínál. Csak idő kérdése volt, hogy megnyíljon egy olyan üzlet, amely használt napelemekre specializálódott. Természetesen a használt modulok adásvétele már létezik, de amatőr módon, magánszemélyek közötti megállapodásokon alapul, a jogszabályok teljes hiányával.

Ezt a hiányt a COESA – egy torinói energiaszolgáltató vállalat – töltötte be, amely Európa első használt napelem e-kereskedelmén dolgozik, azaz a használt, tanúsított és ellenőrzött napenergia virtuális piacán. Ily módon minden vásárló tisztában lesz a megvásárolni kívánt panel valós teljesítményével, és a termék teljes nyomon követhetősége is biztosított lesz.

A COESA üzletpolitikája egyszerű: ha egy napelem modul több évnyi tisztességes szolgálat után 20%-os teljesítménycsökkenést mutat és ezáltal tulajdonosa igényeinek nem felel meg, egy másik ember igényeit még kielégítheti.

“A használt piac egy feketepiac, amelyet a fogyasztóvédelem teljes hiánya jellemez” – mutatott rá Matteo Stoppa, a COESA innovációs igazgatója. “Ha belegondolunk, hogy egy napelem panel 20/25 év használat után is megtartja kapacitásának 80%-át, könnyen megérthetjük, hogy kolosszális mennyiségű tiszta és olcsó energiát pazarolunk el.”

Így született meg a KeepTheSun projekt, amely a Torinói Műszaki Egyetemmel, az Unicredit Bankkal és a Cottino Alapítvánnyal együttműködve valósult meg. A kezdeményezés egyrészt felfogja azon tulajdonosok igényeit, akik napelemmoduljaikat új generációs modellekre kívánják cserélni, másrészt azonosítja azoknak az igényeit, akik ilyen rendszert kívánnak létrehozni, de anyagi lehetőségeik korlátozottak.

“Projektünk a jelenleg hulladéknak számító elemeket értékes erőforrássá alakítja át, aminek nyilvánvaló következményei vannak a környezetszennyezés csökkentése, de az illegális értékesítés elleni küzdelem szempontjából is” – magyarázta Federico Sandrone, a COESA vezérigazgatója és társalapítója. “A napelem panelek újrahasznosítása költséges és energiaigényes, ehelyett az újrafelhasználásuk nullára csökkenti a karbonlábnyomukat.”