Ennyit a hagyományos bankrendszer ártatlanságáról

A Panama Papers után itt egy újabb botrány, mely biztos, hogy megváltoztatja a bankokról alkotott véleményünket, ha még eddig jó szemmel néztünk a pénzintézetekre.

A Buzzfeed News jelentést tett közzé arról, hogy a világ legnagyobb bankjai miként engedték meg a pézmosást a legismertebb terrorista szervezeteknek, kábítószer-kartelleknek, észak-koreai hackereknek vagy éppen a szovjet oligarcháknak. A FinCEN amerikai pénzügyi felügyeleti szervnek benyújtott 2000 dokumentumot tartalmazó jelentés, lehúzza a vizeslepedőt a bankokról.

A FinCEN fájlok, ahogyan a Buzzfeed is nevezi, egy eddig soha nem látott oldalát mutatja be a korrupciónak és a bűnrészességnek. A Buzzfeed és a Nemzetközi Oknyomozó Újságírók Konzorciumának hosszadalmas vizsgálata felfedte azt, hogy hogyan segítkeztek a bankok akár öntudatlanul is a szervezett bűnözésnek. Hiába írják elő a bankoknak az ügyfeleik azonosítását és a gyanús tranzakciók jelentését, illetve blokkolását. A legnagyobb pénzintézeteken keresztül mégis több ezer milliárd dollárt mostak tisztára probléma nélkül.

Bár az tény, hogy nem minden gyanúsnak tűnő ügylet mögött van pénzmosás, az elmúlt években azért olyan tranzakciók is zöld jelzést kaptak, amelyeket a világ legveszélyesebb terrorista szervezetei indítottak. Volt itt szó Ponzi-rendszerekről, drogkartellekről, korrupcióhoz köthető pénzek mozgatására, melyek a banki alkalmazottak figyelmeztetése ellenére mégis beáramlottak a pénzintézetekbe.

De mégis mely bankok keveredtek bele?

A jelentés több nagy nevű intézményt is megnevezett, ezek között szerepel a HSBC, a JPMorgan Chase, a Deutsche Bank, a Citigroup, a Standard Charteredet, és a Barclays is. Eddig állítólag 2000 milliárd dollárnyi összegről derült ki, hogy valamilyen bűnszervezethez vagy csaláshoz köthető, de a szakértők feltételezése szerint ez még csak a jéghegy csúcsa. Martin Woods, a Wachovia volt gyanús ügyleteit vizsgáló nyomozó azt nyilatkozta az üggyel összefüggésben: “A pénzmosás olyan bűncselekmény, amely más bűncselekményeket tesz lehetővé. Felgyorsíthatja a gazdasági egyenlőtlenségeket, elvonhatja az állami forrásokat, alááshatja a demokráciát és destabilizálhatja a nemzeteket – és a bankok ebben kulcsszerepet játszanak. Néhány ilyen élérevasalt öltönyös, ropogós fehér ingben a világ haldokló embereink tragédiáját táplálja.”

A Pénzügyi Bűnözés Elleni Hálózat (FinCEN) a Pénzügyminisztérium keretein belül a pénzmosás, a terrorizmus finanszírozása és más pénzügyi bűncselekmények elleni küzdelemmel foglalkozik. Több millió gyanús tevékenységről szóló jelentést gyűjt össze, amelyeket az amerikai bűnüldöző szervek és más országok hatóságai számára elérhetővé tesz. Egy dolgot azonban nem csinál: nem kényszeríti a bankokat arra, hogy állítsák le a pénzmosást.

A Deutsche Bank ebből a botrányból sem maradhat ki

A Buzzfeed szerint a bankok azzal védekeznek, hogy nem az ő feladatuk az ilyen típusú bűncselekmények kivizsgálása. A Buzzfed ugyanakkor rámutatott arra, hogy a bankok a megfelelőségi szabályokat alkalmazó munkavállalókat gyakran elzárják valamilyen eldugott helyre, mint ahogyan azt a Deutsche Bank is tette. A Deutsche Banknak nem ez az első kellemetlen ügye, hiszen az utóbbi években többször is az újságok címlapjára került különböző botrányaival.

Az intézetet már szinte minden szintjén átjárta a bűnözés, így talán nem annyira meglepő az sem, hogy a most kibukott 2000 milliárd dolláros pénzmosási ügy fele az ő nevéhez fűzhető. A Buzzfeed jelentése szerint a német pénzintézeten 1999 és 2017 között legalább 1300 milliárd dollár piszkos pénz vándorolt át. Ennek az óriási összegnek egy jó része egy bizonyos Financial Bridge nevű orosz vállalathoz köthető, mely után már évek óta nyomoznak az orosz hatóságok. A cég egyébként drog- és emberkereskedelemmel foglalkozik, így semmiképp sem nevezhető ártatlan báránynak. A jelentés azt is felfedi, hogy a Deutsche Bank különböző értékpapír-kereskedési csalásról is tudott, mégsem tettek semmit a megakadályozásában.

A brit Barclay is belekeveredett

A Buzzfeed a brit Barclays bankról sem feledkezett meg. Ebben az esetben Arkadij Rotenberg neve merült fel, aki Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik oligarchája. A férfit az Egyesült Államok és az Európai Unió is szankcionálta még 2014-ben, a milliárdos mégis 2016-ig több milliárd dollárt mosot tisztára a Barclays bankok keresztül. Bár a brit bank 4 évvel ezelőtt blokkolta a dúsgazdag férfi számláit, mégis 2 évig úgy mozgatta a milliárdokat, hogy az senkinek nem tűnt fel.

A Citi Bank és a JP Morgan is egy Interpol által körözött személyt tartott ügyfelei között

Viktor Krapunov a kazaz város, Almati polgármestere volt. A település és környékén számos ingatlan-csalásban merült fel a neve. A kazah hatóságok szerint legalább 3 milliárd dollárral károsította meg az ingatlanok tulajdonosait. A hazájában pénzmosással, sikkasztással, hivatali megvesztegetéssel és csalással vádolt férfi egy teljes szervezett bűnözői csoportot hozott létre. Mikor a simlis ügyleteire fény derült Svájcba menekült. A férfi rokonaira bízta a korábban összeharácsolt pénz tisztára mosását, akik a legnagyobb amerikai bankoknak utalták át az összeget. Az Interpol által is körözött korrupt férfinek a Citi, a Bank of America, a JP Morgan és még az American Express hitelkártya kibocsátó társaság is segédkezett akár tudtukon kívül is.

A HSBC-t az ág is húzza

A már jobb napokat is megélt brit-kínai HSBC banknak mostanában nincs szerencséje. Nem elég az, hogy a koronavírus-járvány egyik legnagyobb vesztese, még a Buzzfeed által leleplezett ügyben is felmerült a neve. A pénzintézet hongkongi leányvállalatán keresztül egy WCM777 nevű vállalat több millió dollárt mosott tisztára 2013-ban és 2014-ben, amely összeg eredetileg egy Ponzi-sémából származott. Az HSBC még azután is mintegy 15 millió dollárnyi tranzakciót bonyolított le a WCM777 megbízásából, hogy három amerikai államban kezdtek el nyomozni a hatóságok és függesztették fel a Ponzi-rendszer működését. A lakosságot figyelmeztették a hivatalos szervek a csalással kapcsolatosan, hiszen akkor már több ezren keveredtek bele. A WCM777 cége az áldozatok pénzéből két golfpályát, egy palotát, és egy 39,8 karátos gyémántot vásárolt, illetve bányászati jogokat szerzett Sierra Leonéban.

Standard Chartered és a tálibok

A brit Standard Chartered sem úszta meg. Kiderült, hogy a Dubajban működő Al Zarooni Exchange nevű vállalat megbízásából komoly összegeket mosott tisztára, amelyek a tálibokhoz köthetők. A pénzmosási ügyletre már tavaly fény derült, ami miatt a pénzintézet összesen 1,1 milliárd dolláros bírságot fizetett az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság hatóságainak. A FINCEN Files dokumentumai szerint egyébként a Standard Chartered dollár százmilliókat mozgatott olyan vállalatok nevében, amelyekről lehetett gyanítani, hogy az Irán elleni amerikai szankciókat akarták megkerülni. 2017-ig folytatódott a pénzmosási tevékenység, holott a bank még 2014-ben megígérte, hogy jobban fogja ellenőrizni a pénzmozgásokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük