Hat éve nem tapasztalt erősségű geomágneses vihar érte el a Földet

Március 24-én G4-es erősségű napvihar érte el a Földet.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) a geomágneses vihar súlyossági fokozatát G4-re, azaz a második legmagasabb lehetséges fokozatra értékelte. Egy G4-es fokozatú napvihar potenciálisan széles körű feszültségszabályozási problémákat okozhat az elektromos hálózatokban. Emellett a védelmi rendszerek tévesen triggerelhetik a hálózat kulcsfontosságú elektromos eszközeit.

Egy ilyen geomágneses vihar az űreszközök működésében is problémákat okozhat. Hasonló esetre volt már példa az elmúlt évben, mikor Elon Musk által alapított Starlink 40 műholdat veszített miután egy napvihar kitörés miatt nem voltak képesek orbitális pályára állni.

A tegnapi eset során a napvihar miatt a Rocket Lab űrhajózási vállalatnak 90 perccel el kellett halasztania Electron rakétájának indítását, amíg a vihar el nem csendesedik. A “The Beat Goes On” elnevezésű küldetés két műholdat kívánt föld körüli pályára állítani a BlackSky nevű, mesterséges intelligenciával foglalkozó műhold-képgyártó vállalat számára.

Geomágneses vihar

A NASA információi szerint a geomágneses vihar a Föld mágneses mezejének a napkibocsátás által okozott zavaraira utal. Amikor egy koronális tömegkilövellés (CME) vagy egy nagy sebességű napáramlás eléri bolygónkat, az a magnetoszférába csapódik. A Föld magnetoszféráját a mágneses mezőnk hozza létre, és általában megvéd minket a Nap által kibocsátott részecskéktől.

Amikor egy CME vagy egy nagysebességű napáramlás eléri a Földet, a bolygó magnetoszféráját, mint egy hagymát, felhámozza. Ez lehetővé teszi, hogy a napszél-részecskék lefelé áramoljanak, és a pólusok felett elérjék a légkörünket.

A tegnapinak valós erőssége csak utólag derült ki és elsősorban Kanadát es Egyesült Államokat érintette, ahol több helyütt káprázatos északi fény jelenséget vettek kamerára.