Hatékonyabb Bitcoin bányász algoritmust fejleszt a Quantum Blockchain

A Quantum Blockchain csapata bemutatott egy olyan újfajta Bitcoin bányász algoritmust, amely hatékonyabb validációt tesz lehetővé. A számítógépes guruk által bemutatott algoritmus gyorsabb és energiatakarékosabb, mint a jelenlegi algoritmusok, de ugyanúgy futtatható a jelenlegi hardvereken. A félreértések elkerülése végett, ennek az új algoritmusnak semmi köze, a PoS algoritmushoz. Ez a Bitcoin hálózaton jelenleg is alkalmazott SHA-256 PoW validációs metódus működésének részleteinek újragondolása. A csapat szerint immár élesben is tesztelik az algoritmust, vagyis az algoritmust használó hardverek már ténylegesen is bekapcsolódtak a Bitcoin bányászatba. Az, hogy az új algoritmus pontosan mennyivel lehet hatékonyabb nem derül ki, de azért nem kell világmegváltó dolgokra gondolni.

Az ASIC rigek előnyben, a GPU hobbibányászok szomorkodhatnak

Az algoritmus hátránya, hogy csak az ASIC rigek esetében tudja fejleszteni a hatékonyságot, vagyis a GPU hardveres hobbibányászok nem fogják tudni használni. Bár az eddigi tesztek azt mutatják, hogy tényleg sikerült a jelenleginél jobb bitcoin bányász algoritmust létrehozni, a végleges ítéletig még további éles tesztelésre van szükség. A csapat azt is megerősítette, hogy további elméleti tesztek is folynak az SHA-256 alapú validáció kvantumszámítógépes bányászati algoritmusának kidolgozására is. A Quantum Blockchain vezérigazgatója, Francesco Gardin azt mondta, hogy a fejlesztőcsapatnak már sikerült helyes kvantumszámításokat elvégeznie az SHA-256 algoritmus egyszerűsített változatán. Jelenleg azon dolgoznak, hogy a módszereiket tovább finomítva, a ténylegesen használatos, bonyolultabb SHA-256 változaton is tudják használni a kvantumszámítási megoldásaikat.

Mindeközben a cég kutatói azt is vizsgálják, hogy a jövőbeni elsőgenerációs, kereskedelmi forgalomban széleskörűen elérhető kvantumszámítógépek tudása vajon elegendő lesz-e a kvantumszámítástechnika alapú Bitcoin bányászatra. Sokan a kvantumszámítógépektől várják a kriptovaluta bányászat összes problémájának a megoldását. Úgy vélik, hogy a jövőbeni forradalmian új számítógépes eljárásokkal sokezerszeresére növelhető majd a különböző blokkláncok hatékonysága. Ez egyrészről mindenképpen segíthetné a kriptovaluták elterjedésének gyakorlati és technikai jellegű akadályait, másrészt viszont ezáltal komoly veszélybe kerülne számos kriptovaluta értékmegőrző szerepe. Hiszen a bitcoin értékének egyik alapvető támasza sokak szerint éppen az a PoW algoritmus, ami miatt rengeteg idő és energia egyetlen érmét kibányászmi.