Házassági applikációval növelnék a gyermekvállalási kedvet

A születések száma Japánban történelmi mélypontra került, olyannyira, hogy a tokiói kormány úgy döntött, hogy egy társkereső alkalmazásba fektet be a termékenységi ráta növelésének reményében. A korai stádiumban lévő projekt, amely az év végére válik működőképessé, mesterséges intelligencián alapul, kezdőlapján pedig a következő üzenet jelenik meg: “Kérjük, használja ezt az oldalt a házasság felé vezető út első lépéseként”.

A felhasználókat egy teszt elvégzésére kérik, de lehetőség van arra is, hogy a leendő partner kívánt tulajdonságait is megadják. ”A mesterséges intelligencia bemutatja Önnek a megfelelő személyt” – magyarázzák az alkalmazás üzemeltetői. Az alkalmazás letöltéséhez egyedülállónak kell lenni, 18 évesnél idősebbnek, és a szíved mélyén ”vágyat kell érezned a házasságra”, Tokióban kell élned vagy dolgoznod – áll a honlapon.

Az alkalmazás Elon Musk figyelmét is felkeltette, aki az X-en azt írta: ”Örülök, hogy Japán kormánya felismeri ennek a kérdésnek a fontosságát. Ha nem tesznek radikális lépéseket, Japán (és sok más ország) eltűnik!”.

A tokiói kormány által kifejlesztett alkalmazás egyéb, a párokat támogató intézkedéseket is ismertet, a gyermekgondozástól és a lakhatástól kezdve a karrier-tanácsadáson át a férfiak háztartási munkában való részvételére vonatkozó útmutatásig.

A CNN által megkeresett szakértők szerint a Musk által feltételezett forgatókönyv valószínűtlen, és szerintük a termékenységi ráta stabilizálódik, az ország pedig alkalmazkodni fog a kevesebb gyermekhez. Tény, hogy a japán Egészségügyi, Munkaügyi és Jóléti Minisztérium nemrég közzétett legfrissebb adatai szerint tavaly mindössze 727 277 születést regisztráltak a 123,9 millió lakosú országban. Ami azt jelenti, hogy a termékenységi ráta, vagyis az, hogy egy nő összesen hány gyermeket vállal életében, 1,26-ról 1,20-ra csökkent.

Az adatok alapján azonban 2,1-es termékenységi ráta szükséges ahhoz, hogy egy népesség stabil fennmaradjon. Ennél magasabb érték esetén a népesség növekedni fog, ahogyan ez Indiában és számos afrikai országban történt. Japánban a termékenységi ráta fél évszázada jóval 2,1 alatt van. Különösen az 1973-as globális olajválság után esett e szint alá, amely recesszióba taszította a gazdaságokat, és azóta sem állt helyre. A csökkenő tendencia az utóbbi években felgyorsult, a halálozások száma minden évben meghaladja a születések számát, és a teljes népesség csökkenését eredményezi. A következmények a munkaerőpiacon, a gazdaságban, a jóléti rendszerben és a társadalmi szerkezetben is megmutatkoznak.