Hazudott a partnerségekről a Helium, most az alapító menti a menthetőt

A Helium alapító, Amir Haleem válaszolt a kritikákra, amelyek a projekt Lime és Salesforce cégekkel való kapcsolatait és partnerségeit érinti, miután kiderült, hogy egyik megnevezett cég se használja a decentralizált vezeték nélküli hálózat technológiáját.

Haleem egy augusztus 1-jei Twitter-bejegyzésben próbált “tisztázni néhány dolgot”. A hamis partnerségekről elsőként a Mashable nevű technológiai portál számolt be még július 29-én, ahol azt írja bizonyítékokkal alátámasztva, hogy a Helium és a Lime nevű közlekedési vállalat között soha nem volt semmiféle partnerség, annak ellenére, hogy a Helium botrány kirobbanásáig aktívan szerepeltette a partnerei között a Lime-ot. A Lime szóvivője azt nyilatkozta a techportálnak, hogy egy rövid, kezdeti, 2019-es tesztet leszámítva nem volt kapcsolatuk a Heliummal. A The Verge ezután egy külön cikkben arról számolt be, hogy a Salesforce-nak szintén nem volt üzleti kapcsolata a Heliummal. A Helium péntekig a Salesforce és a Lime logóját is megjelenítette a weboldalán, a “Helium is used by” felirat alatt.

“Sok időt töltöttünk a múlt héten történetben említett márkákkal” – írta elsején Haleem a fent linkelt Twitter-szálban. “Hónapokig tartó próbálkozások, kísérletek, prototípusok, értékesítés tervezés. Szóbeli jóváhagyásunk volt a csapatokkal, akikkel együtt dolgoztunk, hogy nyilvánosságra hozzuk és kiemeljük ezeket az elkötelezettségeket”. Haleem azt is elismerte, hogy a vállalatnak nincs és nem is volt “semmilyen kereskedelmi kapcsolata a hálózatot használó entitásokkal”, ezért nincs “tökéletes rálátása” a náluk folyó kísérletekre és a hálózati érzékelők állapotára.

“De ahogy telik az idő, az alkalmazottak változik, és a szóbeli jóváhagyás egyszerűen nem elég jó” – folytatta Haleem. “Együttműködtünk a @HeliumFndn-nel, hogy frissítsük az ökoszisztéma oldalt, hogy csak olyan cégeket listázzon, amelyek szerintünk aktívak és írásos jóváhagyással rendelkezünk, és azon fogunk dolgozni, hogy a jövőben is naprakészen tartsuk” – tweetelte Haleem.

“A hálózat 2019-es indulása óta számos céggel dolgoztunk együtt változatos alkalmazásokon és pilotokon” – nyilatkozta a Nova Labs szóvivője szintén augusztus 1-jén. “A legutóbbi cikkekben említett márkák esetében rendelkeztünk jóváhagyásokkal, hogy beszélhessünk a felhasználási esetekről, de mostantól sokkal szigorúbbak leszünk a logó jóváhagyási folyamattal kapcsolatban, hogy elkerüljük a félreértéseket. Mind a Nova, mind partnerünk, a Hélium Alapítvány eltávolította a hivatkozásokat”.

A Helium, Inc. a Helium hálózat mögött álló vállalat márciusban jelentette be, hogy Nova Labs névre kereszteli át magát. Haleem maradt a Helium Inc. után a Nova Labs vezérigazgatója is. A cég februárban kapott egy 200 millió dolláros tőkeinjekciót és ezzel az értéke 1,2 milliárd dollárra emelkedett. Natív tokene, a HNT 83%-os mínuszban 8,95 dolláron kereskedik az 55,22 dolláros múlt év novemberi rekord árfolyamához képest.

Kapcsolódó: