A heti MACD indikátor hosszú korrekciót, de gyors felpattanást jósol

A kereskedési indikátorok ritkábban tűnnek fel a kriptovalutákkal kapcsolatos hírekben és Sebestyén Balázs sem sűrűn beszél róluk reggeli rádiós műsorában. Pedig ezek közül néhány ismerete elég fontos a kriptók kereskedése során, főleg, ha nem hodlerek vagyunk, hanem tényleges kereskedők. Az egyik ilyen indikátor az MACD (moving average convergence divergence), amely már több mint 60 éve segíti a tradereket. Rövidtávú előrejelzésekben igen megbízható jelzéseket tud adni a trendekről. Mozgóátlagok alapján működik, alapesetben egy 12 és 26 hónapos mozgóátlag különbözete, plusz egy MACD 9 napos mozgóátlag jelzőértéke. Ebből azért a kevésbé szakavatottak számára is látható, hogy minél rövidebb az átlag időtartama, annál pontosan előrejelzéseket kaphatunk. És általában ha a heti MACD medve-típusú (bearish) visszafordulási mintát mutat, az be szokott jönni.

A bitcoin ártörténete a heti MACD alapján

A bitcoin esetén a heti MACD eddig 8 ilyen típusú jelzést adott, a legutolsót 2021. áprilisában, utána a BTC zuhant is vagy 50%-ot. Nagyjából akkor láthatunk ilyen mintát, ha folyamatosan egyre alacsonyabb az árfolyam és “medve” tendenciát mutat a heti záróérték is. A BTC történetében az első ilyen jellegű MACD jelzés 2013. júniusában érkezett, ami után 28 nap alatt az árfolyam 47%-ot zuhant. A 28 nap után viszont megindult felfelé az ár és abban az időszakban történelmi csúcsnak számító pontra jutott. 2014. januárjában jött az újabb medve-típusú visszafordulási minta az MACD-ben, amely után következett 77 nap mélyrepülés és csak ezután kezdett ismét magára találni az árfolyam. Ez volt az első olyan időszak, amikor az MACD már negatív tartományba is belépett.

Kövess minket Telegrammon vagy lépj be az új Facebook csoportunkba, ahol kriptovaluta kereskedéshez és befektetéshez hasznos extra információkat is megosztunk.

MACD bitcoin árfolyam

Forrás: TradingView

Ezután volt egy kis szünet, mert a következő ilyen medve-típusú visszafordítót a brókerek 2016. februárjában pillantották meg. Ez is történelmi pillanat volt, hiszen a heti MACD jelzése ellenére a bitcoin árfolyama új csúcsok felé indult meg, tehát mondhatni hamis jelzést adott az indikátor. De azért az ilyen ritkább, hiszen pár hónappal később, amikor az MACD megint medve-típusú visszafordítót indikált, a tapasztaltak már tudták mit kell tenniük. 13 nap alatt zuhant közel 30%-ot a bitcoin árfolyama, de aztán egy szép kanyarral visszafordult felemelkedő pályára. Ebből a négy esetből egyből leszűrhető az a minta, hogy ha az MACD nem megy negatív tartományba, akkor egy rövidebb ideig tartó csökkenés után emelkedés következik.

Újabb pontos jelzések

Ugrunk két évet, már 2018. januárjában járunk. A heti MACD ismét medve-típusú visszafordulást jelez. Így is lesz, 21 nap alatt omlik össze az árfolyam, 56%-ot is meghaladja a csökkenés mértéke. És mivel az MACD ezúttal is negatív tartományba lépett, ahogy várták, elég sokáig tartott a visszaemelkedési időszak. Ugyanezen év szeptemberében megint negatív tartományba lépett az indikátor, amelynek eredménye a BTC addigi történetének leghosszabb korrekciós periódusa lett, 98 napon át szenvedett az árfolyam. A coin értéke 57%-ot veszített ekkor.

Forrás: TradingView

És az utolsó múltbeli példa 2019. augusztusából idézhető, amikor szintén 98 napig tartó korrekció történt és a BTC 38%-os veszteséget szenvedett el értékben. Már mondanunk sem kell, hogy előzetesen az MACD negatív tartományba került, így jelezve a hosszú ideig tartó küzdelmet az árfolyamban. És ha a mostani helyzetet vizsgáljuk a múltbeli tapasztalatok alapján, akkor előbb-utóbb egy komoly fellendülés várható. De addig még komoly szenvedések lehetnek, ugyanis áprilisban az MACD negatív tartományba is lépett. Ami egy nagyon hosszú korrekciós periódust jósol.

MACD bitcoin árfolyam

Forrás: TradingView