Kereskedési indikátorokkal kapcsolatos útmutató

Mi az a mozgóátlag (MA)?

A mozgóátlag (MA) egy nagyon egyszerű és híres indikátor, amelyet a kereskedők többsége a technikai elemzés során használ. Az MA (mozgóátlag) a történeti áradatokat használja, és átlagolja/ kisimítja az árat. Az átlagot egy adott időtartamra számítják. Egyes kereskedők az MA (mozgóátlag) segítségével találják meg a trend irányát, mások pedig a be- és kilépéshez használják, mert remekül csökkenti a piac zaját. Kiválóan értelmezhető a trend az árak kisimítása után. Különböző típusú mozgóátlag létezik:

Egyszerű mozgóátlag (SMA)

Az SMA az egyszerű mozgóátlagot jelenti, amely csak kiszámítja az adott időszak átlagát.

Számítás

A trendek megítéléséhez használhatja az SMA-t (Simple Moving Average). A mozgóátlag bármely kombinációját alkalmazhatja, amely megfelel Önnek. A legtöbb kereskedő 50, 100 vagy 200 periódusú mozgóátlagot használ a 4H és 1D Időkerethez (TF). Néhány kereskedő arra használja a mozgóátlagot, hogy a keresztezésekor be vagy kilépjenek a pozícióból, mivel az ár visszapattanhat a mozgóátlagról.

Amint látja, ez egy emelkedő trend a nagyobb időkereten. A kisebb időkereten ezért remek be/kilépési szignálok lesznek.

Továbbá, ha kihagyott egy jó belépőt, akkor is beszállhat, amikor az ár a mozgóátlagok körül pattog.

Exponenciális mozgóátlag (EMA)

Az exponenciális mozgóátlagot (EMA) a kereskedők széles körben alkalmazzák. Annyiban jobb, mint az SMA (egyszerű mozgóátlag), hogy a legfrissebb áradatok felhasználásával nagyobb súlyt ad a legutóbbi árnak. A számítás kicsit más benne.

Számítás

Sokszorosító = [2 / (EMA periódusa + 1)]

EMA = Záróár x Sokszorosító + EMA (Előző napi) x (1 – Sokszorosító)

Ahol a záróár a jelenlegi gyertya záróára

A Sokszorosító az EMA simító faktora

Az EMA (exponenciális mozgóátlag) sokkal több jelzést ad, mint az SMA (egyszerű mozgóátlag) és a trend irányába sokkal több kilengést foghatunk, továbbá a keresztezésekre is alkalmas.

Simított mozgóátlag (SMMA)

A simított mozgóátlag csak az EMA (exponenciális mozgóátlag) és az SMA (egyszerű mozgóátlag) kiegészítése. Ugyanolyan súlyt ad a jelenlegi árnak, mint a korábbnak és figyelembe veszi az összes rendelkezésre álló áradatot.

Számítás

A gyertya SMMA-ja = SMA(n) / n

SMMA = [((Jelenlegi SMMA – 1) x n ) – Current SMMA + Current Close Price] / n]

Ahol n az időszak

Az SMMA, az EMA és az SMA együttes kombinációját is használhatja a tökéletes stratégia felépítéséhez. Bár a mozgó átlag viszonylag lassú, és az indikátor az utolsó áron alapul, felhasználhatjuk potenciális belépések megtalálására.

Sokkal több mozgóátlag létezik, de ezek kevésbé népszerűek, pl. LWMA (lineárisan súlyozott mozgóátlag), VWMA (térfogattal súlyozott mozgóátlag), HMA (Hull mozgóátlaga), VMA (változó mozgóátlag) stb.

Az aranykereszt

Amikor egy rövid időtartamú MA (mozgóátlag, lehet SMA vagy EMA) a hosszú mozgóátlaghoz képest felfelé tör ki, az Golden Crossover (aranykereszt) néven ismert. A kereskedők általában hosszú távú emelkedő trendnek tekintik. A mozgóátlag 50, 100 vagy 100, 200 vagy 50, 200 lehet.

Halálkereszt

Ez épp az aranykereszt ellentéte, ami jelzi a lehetséges hosszú távú visszaesést. Az értékek ugyanazok, mint az aranykeresztnél, csak a másik irányba. Egy ehhez hasonló lassú indikátornál gyakori a hamis keresztezés is.

Megjegyzés: Mindig ésszerűen kereskedjen az indikátorokkal, megfelelő kockázat kezeléssel, különben a forrásai nagyobb kockázatnak lesznek kitéve.

Mik azok a Bollinger szalagok?

A Bollinger szalag egy szóráson alapuló volatilitási csatorna. A csatorna a volatilitás növekedésével és csökkenésével tágul vagy leereszt. Az ár 3 egyszerű mozgóátlag közé van csomagolva, amelyeket felső sávnak, alsó sávnak és középsávnak neveznek. A kereskedők saját kereskedési stílusukat használják, amikor ezzel kereskednek. Az indikátor alapértelmezett értéke 20.

Számítása

Feltételezve, hogy az alapértelmezett érték 20

Felső sáv = 20 periódusos SMA (egyszerű mozgóátlag) + (előző 20 szórás * 2)

Alsó sáv = 20 periódusos SMA (egyszerű mozgóátlag) – (előző 20 szórás * 2)

Középsáv = 20 periódusos SMA (egyszerű mozgóátlag)

Mi az a parabolikus SAR?

A kereskedők a parabolikus SAR segítségével az ár irányváltozását találják meg. A SAR szó a “Stop and Reverse” rövidítése. A SAR egy úgynevezett non-repaint indikátor, tehát nem az alapján változtatja az értékeit, hogy a legutóbbi bezárult-e.

Számítás

Emelkedő SAR

Előzetes SAR: A SAR értéke az előző periódusnál.

Extrém pont (EP): A jelenlegi emelkedő trend legmagasabb csúcsa.

Gyorsulási faktor (AF): .02-ről indul és .02-vel növekszik minden alkalommal, amikor az extrém pont egy új csúcsot csinál.

A gyorsulási faktor maximum .20, bármeddig is tart az emelkedés.

Jelenlegi SAR = Előzetes SAR + Előzetes AF (előzetes EP – előzetes SAR)

Csökkenő SAR

Előzetes SAR: A SAR értéke az előző periódusnál.

Extrém pont (EP): A jelenlegi emelkedő trend legmagasabb csúcsa.

Gyorsulási faktor (AF): .02-ről indul és .02-vel növekszik minden alkalommal, amikor az extrém pont egy új csúcsot csinál.

A gyorsulási faktor maximum .20, bármeddig is tart az emelkedés.

Jelenlegi SAR = Előzetes SAR + Előzetes AF (előzetes EP – előzetes SAR)

A gyorsulási faktort meg kell szorozni az előző periódus és az extrém pont különbségével. Ezután ezt a számot ki kell vonni az előző periódus SAR-jából. A SAR soha nem lehet az előző 2 periódus csúcsánál.

Mik a Fibonacci szintek?

A Fibonacci Retracement egy igen népszerű eszköz a technikai kereskedők körében. Ezt az eszközt használják a lehetséges visszafordulási pontok megtalálásához. Ezek a szintek a valós Fibonacci sorozat arányain alapulnak, azaz 0,236 (23,6%), 0,382 (38,2%), 0,618 (61,8%) stb. Néhány kereskedő gyakran használ 0,5 (50%)-os szintet is. 0,618 vagy 61,8% -ot aranyaránynak is nevezzük. Aranyarány azt jelenti, hogy egy számnak egy másikkal való elosztásával az előző szám 0,618 vagy 61,8% -os arányt ad, és fordítva 0,382 vagy 38,2% -ot ad. Például a 21 34-gyel való elosztása 0,6176-ot (0,618-ot kerekítve) ad, de ilyen például az is, ha az 55-öt 144-gyel osztjuk el.

0,3819 (0,382 kerekítés).

Hogyan kell rajzolni a Fibonacci szinteket

Először is keressen egy erős trendet valamelyik irányba. Most elemezzük ugyanazt a trendet az alacsonyabb időkereten. Ebben az esetben egy csökkenő trendünk van, tehát a csúcstól az alj irányába fogjuk a Fibonacci szinteket berajzolni.

Láthatja, hogy a piac visszalépett 0,618-ra (61,8%)-as szintre, ahonnan egy gyönyörű emelkedés következett be, miközben egy többször tesztelt ellenállási szint is látható.

Az ezen a weboldalon biztosított információ nem minősül befektetési tanácsadásnak, pénzügyi tanácsadásnak, kereskedelmi tanácsadásnak vagy bármilyen más tanácsnak, ezért a cikk tartalmát önmagában sem szabad így kezelni. A szerző, a weboldal vagy a velük kapcsolatban álló cég nem ajánlja, hogy bármelyik kriptovalutát megvásárolja, eladja vagy tartsa. A befektetési döntések meghozatala előtt járjon el kellő gondossággal és konzultáljon pénzügyi tanácsadójával.

A Guruprasad Venkatesha a b-cube.ai, a kriptovaluták kereskedelmét megkönnyítő és jövedelmezőbbé tevő, AI / ML és összetett matematikai modelleket használó francia-magyar startup társalapítója és vezérigazgatója. Első vagyonkezelő társaságát 16 éves korában alapította, később pedig sikeres exitet hajtott végre. Tovább ment a Morgan Stanley vállalatba, ahol befektetési elemzőként dolgozott, majd ezt hagyta abba, hogy a kriptovaluták világába léphessen.

Elérhető a következő közösségi média csatornákon:

Linkedin: https://www.linkedin.com/in/guruprasadvenkatesha/

Twitter: https://twitter.com/GuruprasadVenk1

Telegram csoport: https://t.me/bcubeaichat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük