Hiába a pandémia, továbbra is csuda jó dolga van Európa bankárainak

Annak ellenére, hogy a 2020-as év nem úgy sikerült a bankárbónuszok tekintetében, mint amire néhányan számítottak, azért akad a Deutsche Bank 70 ezer+ fős alkalmazotti gárdájában olyanok, akiknek nincs mire panaszkodniuk. Ezek pedig a befektetési bankárok.

A héten jött a hír, miszerint a Deutsche Bank csaknem 50%-kal növelte befektetési bankárjainak szánt bónuszállományát és 413 millió eurót oszt szét a bank a top alkalmazottai között. Minden bizonnyal örvendetes változás a DB bankárai számára, akik megérdemelhetik azután, hogy közel 10 évig szinte folyamatosan veszteségesen zárták az évet (2020 volt ilyen kivétel).

De nem csak a Deutsche Banknál garantált a pénzeső, hasonló bónuszpolitikát követ a brit Barclays és a svájci UBS is. Egy felmérés szerint a befektetési bankárok az évben 46%-kal magasabb prémiumokra számíthatnak még annak ellenére is, hogy már az Európai Központi Bank is diszciplínát szorgalmaz a bónuszosztások területén. Ha az összes banki üzletágat vesszük, akkor a munkavállalók 29%-os növekedést könyvelhetnek el az európai hitelintézeteknél még annak ellenére is, hogy többségük alig tudott nyereségesen kijönni a 2020-as évből, vagy épp veszteséggel zártak.

A Deutsche Bank konkrétan tavaly jelentett először nyereséget öt egymást követő veszteséges év után köszönhetően a kereskedési egységük kiemelkedően jövedelmező munkájának, amit a világjárvány ellenére ralizó részvénypiacok számlájára írnak.

A hír különösen örvendetes megkönnyebbülést jelenthet Christian Sewing (képen) vezérigazgatónak, aki már két éve próbálja átszervezni a német bankot, közben dugába dőlt a Commerzbankkal tervezett egyesülési tervei, illetve még szerencsére időben bebukott a Wirecard, ami előrehaladott tárgyalásokat folytatott a DB megvásárlásáról.

Sewing maga se panaszkodhat, a bónusza 2020-ban 46%-kal 7.4 millió euróra nőtt, ami már a nagyhatalmú német szakszervezeteknél valamint a politikusoknál is kicsapta a biztosítékot. A Verdi szakszervezet a bónuszokat például “durván aránytalannak” nevezte, ahogy tette azt több választásokra készülő politikusok is.

“Nem illik a képbe, hogy az a Deutsche Bank, amely közvetett módon újra és újra részesült a mentőcsomagokból, koronavírus-partit tart” – kommentálta élesen Fabio De Masi német parlament képviselő a Reutersnek.

Az elmúlt évtizedben 8.2 milliárd eurót vesztő bank 2020-ra röhejes 113 milliós profitot vár. Az előző évben csak 5.7 milliárdot vesztettek.