Letartóztattak két férfit a Wirecard botrányos vezetőjének megszöktetésért

Az osztrák rendőrség Bécsben tartóztatta le azt a két férfit, akik állítólagosan a korábbi Wirecard vezető, Jan Marsalek megszöktetésében segédkeztek. Marsalek tavaly a Wirecard fintech vállalat 1,9 milliárd eurós csalásának felfedését követően szökött meg Németországból Fehéroroszországon keresztül Ausztriába; azóta körözi az Interpol.

Marsalek az egyik legkeresettebb férfi a világon – a hatóságok azonban csak szöktetőit találják

A két férfi közül az egyiket az osztrák titkosszolgálat volt ügynökeként azonosították, míg a másik korábban szélsőjobboldali politikusként munkálkodott Ausztriában. A rendőrségi dokumentumok szerint 2020 nyarán a két gyanúsított privátgéppel szöktette meg Marsaleket Fehéroroszországból, melyért a körözött bűnöző készpénzzel fizetett nekik. A privátgéphez Marsalek állítólag taxival ment ki.

Egy harmadik összeesküvőről is említést tesznek a dokumentumok, akit január 24-én tartóztattak le, amiért információt szivárogtatott ki a Wirecardnak. A jelentés szerint ő is az osztrák titkosszolgálatnál dolgozott.

A Wirecard és Jan Marsalek története tavaly nagy hullámokat vert a német pénzügyi világban, miután egy 1,9 milliárdos hiány felfedezése és részvényeiknek 80%-os esése után a vállalat csődöt jelentett. A Financial Times beszámolói szerint a hiány felfedezése előtt a vállalat munkatársai már csaknem egy évtizede hamisan tüntették fel a cég nyereségére vonatkozó adatokat.

Jó pár kriptós vállalatot érintett a Wirecard botránya

A Wirecard jó pár kriptós vállalat, többek között a Crypto.com és a TenX kártyáinak kibocsátásáért is felelős volt. A Crypto.com szerencséje akkor az volt, hogy kártyáik teljesen előre fizetettek voltak és egy másik banknál tartották őket, így a botrány jelentősebben nem érintette őket. A könyvelési botránynak azért bőven voltak utóhatásai is: a német börze jelentős reformokat vezetett be a részvényindexek szabályrendszerében, és felülvizsgálta a DAX-hoz kapcsolódó teljes indexcsoportot.

A botrány kitörése után a korábbi CEO-t, Markus Braunt a hatóságok letartóztatták. Jan Marsalek COO azonban sikeresen megszökött Németországból Fehéroroszországba. Az Interpol ezt követően vörös körözési listájára helyezte. Azóta is legalább három hírszerző ügynökség foglalkozik Marsalek ügyével.

2020-ban állítólagosan orosz segítséget is kapott, és az ellopott pénzt bitcoinra váltotta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük