XX. Heti Hírmustra: HTC blokklánc telefon, a Bing is betiltja a kriptohirdetéseket, plakáttal üzentek Warren Buffetnek

A Hírmustra az elmúlt hét legfontosabb eseményeiből szemezget a kriptovilág különböző szegmenseiből. Mi történt a kriptovilágban a 2018. május 14-május 20. közötti időszakban?

kripto

Elemzők komoly áremelkedést jósoltak a hét eleji Consensus 2018 konferencia kapcsán, ennek pont az ellenkezője következett be. A bitcoin ára tovább csökkent, a hét közepén egészen a 8 ezer dolláros árfolyamig. A hétvégén azonban elindult egy újabb emelkedés és jelenleg 8500 dollár felett van az árfolyam.

bitcoin

Bitcoin árfolyam május 14-május 21, forrás: CoinMarketCap

Az USA Florida államában található Seminole megye lakói hamarosan kriptopénzekkel is fizethetik adójukat és más kiadásaikat. A helyi adóbehajtó, Joel Greenberg a héten bejelentette, hogy hivatala a BitPay szolgáltatón keresztül fogadja majd a befizetéseket. A júniusban életbe lépő rendszer lehetővé teszi a lakosok számára, hogy bitcoinnal és bitcoin cash-sel fizessenek ingatlanadót, jogosítványt és személyi igazolvánnyal kapcsolatos díjakat.

A WeAreDevelopers konferencia vendége volt Steve Wozniak, az Apple társalapítója. Wozniak a konferencián elmondta, hogy véleménye szerint a blokklánc technológia a következő nagy informatikai forradalom, amely hamarosan bekövetkezik, a technológia és a kriptopénzek pedig egy évtizeden belül el fogják érni teljes potenciáljukat. Wozniak azt is megosztotta a közönséggel, hogy egyetlen darab bitcoinja van, mert nem akar befektető lenni és folyamatosan az árakat figyelni.

DX.Exchange néven kezdi meg működését júniusban egy új kriptováltó a Nasdaq támogatásával. A DX lesz az első olyan kriptokereskedési platform, amelynek technológiája a Nasdaq infrastruktúráján fog alapulni, amit jelenleg több mint 70 váltó használ világszerte. Az új váltó nem számít fel kereskedési díjakat, ehelyett a felhasználók havi előfizetési díjat fizetnek, ami 10 euróba fog kerülni.

banyaszat

A bitcoin bányászat jelenleg annyi elektromosságot fogyaszt, mint egész Írország és a számítások szerint az év végére a világ energiafogyasztásának 0.5%-át fogja adni. Az erről készült elemzést Alex de Vries közgazdász publikálta a Joule tudományos folyóiratban. Az elemzés szerint a bitcoin hálózat jelenleg kb. 2.55 GW villamos energiát fogyaszt, ami a jövőben a 7.77GW-t is elérheti. A bitcoin fejlesztői közösség különböző megoldásokkal kísérletezik, ilyen például a Lightning Network, amely enyhítheti a helyzetet, most azonban a bitcoinnak nagy problémája van, ami gyorsan növekszik, áll az elemzésben.

Egy új kriptobányász program szedi áldozatait. A WinstarNssmMiner gyorsan terjed, és 3 nap alatt több mint fél millió számítógépbe jutott be, Monerot bányászva azokon keresztül. A malware képes kikapcsolni bizonyos antivírus programokat, így tud a gépekbe beférkőzni és nagyon nehéz ezek után eltávolítani, mert amint a felhasználó kísérletet tesz rá, a rendszer összeomlik.

blokklanc

Blokklánc telefont fejleszt a HTC. Az Exodus hasonlítani fog a HTC többi Androidos telefonjához, a különbség annyi lesz, hogy az új telefon támogatni fogja a blokklánc alapú decentralizált appokat. A blokklánc technológia segítségével az Exodus képes lesz arra, hogy a felhasználók saját maguk tartsák kézben személyes adataikat. A telefon ezenkívül beépített kriptopénzes pénztárcával is fog rendelkezni, valamint minden egyes Exodus node-ként vagyis csomópontként fog működni a bitcoin és az ethereum hálózatán, így minden telefon növelni fogja azok méretét és hatókörét. Arról egyelőre nincs hír, hogy mikor kerül forgalomba az új telefon.

A legnagyobb kelet-európai hitelintézet blokklánc technológia alkalmazásán dolgozik az ügyfelek információinak biztonságos tárolására Lengyelországban. A Biuro Informacji Kredytowej a legnagyobb lengyel bankok tulajdonában van és mintegy 140 millió hitelről vezet nyilvántartást. A hivatal most a Billon nevű londoni fintech céggel lépett partnerségre, akik a technológiát biztosítják. Az új rendszert 8 lengyel bank tesztelte és arra a következtetése jutott, hogy a Billon blokklánc hálózata havonta mintegy 150 millió dokumentumot képes kezelni. A technológiára való áttérést a lengyel hatóságok jóváhagyták és a hálózat GDPR kompatibilis is lesz, vagyis figyelembe veszi a személyes adatok törlésének jogát.

A FedEx aktívan vizsgálja a blokklánc hálózat használatának módjait a drága és kritikus fontosságú rakományok követésének érdekében. Fred Smith vezérigazgató a Consensus konferencián úgy vélte, hogy a technológia nagy hatással van az ellátási láncra, a szállítmányozásra és a logisztikára, így teljesen át fogja formálni az eddigi rendszert világszerte.

szabalyozas

A népszerű p2p bitcoin kereskedési platform, a Localbitcoins bejelentette, hogy május 25-től felhasználóik csak egy kereskedési számlával rendelkezhetnek. 16 éven aluliak nem használhatják a platformot és azon fiókok esetében amelyek személyes adatokkal nem hitelesítettek, a cég nem garantálja a hozzáférés lehetőségét, ha a felhasználó elfelejtette vagy elvesztette jelszavát. A szigorítások az új uniós adatvédelmi törvény, a GDPR életbe lépése miatt lesznek bevezetve.

A Facebook, Google és Twitter után a Bing is kitiltja a kriptopénzes hirdetéseket. A Microsoft hirdetési szolgáltatása, a Bing Ads azzal magyarázza a tiltást, hogy a kriptopénzek nem szabályozottak, így a kapcsolódó termékek kockázatot jelentenek a felhasználóik számára. A változás június végén/július elején lép életbe.

A Bitfinex váltó felszólítást küldött felhasználói egy részének, akik eszerint kötelesek megosztani adóazonosítójukat és tb számukat a váltóval, amely továbbadhatja az adatokat kormányzati szerveknek. A váltó, amely a Brit Virgin-szigeteken (BVI) van bejegyezve, a BVI törvények alapján köteles bizonyos számlákkal kapcsolatos információkat szolgáltatni a BVI kormányának, amely adott esetben megoszthatja azt a felhasználó lakóhely szerinti országának adóhatóságával, áll a Bitfinex közleményében.

A Hét Képe

Plakáttal üzentek Warren Buffettnek. A Genesis Mining támogatásával készült plakát Buffet irodájához közel lett kihelyezve és idézi a milliárdos korábbi kijelentését, aki beismerte, hogy tévedett a Google-lal és Amazonnal kapcsolatban. A plakát felteszi azon kérdést, hogy vajon újabb tévedés-e Buffett bitcoinos trollkodása.

bitcoin

Forrás: Twitter