Világon elsőként: hivatalos fizetőeszköz lesz El Salvadorban a Bitcoin

Az elmúlt órák egyértelműen legnagyobb kriptovalutás híre a salvadori elnök, Nayib Bukele bejelentése volt. A Miamiban rendezett 2021-es Bitcoin konferencián az elnök Zoomon keresztül jelentette be, hogy jövő héten új törvényjavaslatot nyújt be az ország törvényhozása elé. Ebben azt fogja javasolni, hogy Salvador ismerje el a Bitcoint, mint legális és hivatalos fizetőeszköz. Bukele arról is beszélt, hogy ennek érdekében már partnerségre is léptek a Jack Mallers által indított Strike cégével. Ezzel Salvador lesz a világon az első olyan állam, ami hivatalos fizetőeszközként elismerné a BTC-t.

Az első ország, ahol hivatalos fizetőeszköz lesz a bitcoin

Ehhez igazából az kell már csak, hogy a salvadori kongresszus is jóváhagyja az elnök törekvését. Salvador jelenlegi hivatalos pénzneme az amerikai dollár, a bitcoin emellett lenne majd használatban. Bukele reményei szerint ez nagyon megkönnyítené a külföldön élő salvadoriak dolgát, akik pénzt akarnak hazaküldeni. Rövidtávon tehát munkahelyeket jelentene és lehetőséget adna sok salvadorinak, hogy bekerülhessenek az ország pénzügyi rendszerébe. Maga az elnök mondta azt, hogy az összes salvadori 70%-ának még bankszámlája sincs. Nagyjából 6,5 millió salvadori él most az országban, úgyhogy jelentős számról beszélünk. Szintén jelentős a külföldön élő salvadoriak száma is, becslések szerint 2 millióan élnek külföldön, többségében az Egyesült Államokban.

Az általuk hazaküldött pénz jelenti Salvador GDP-jének 20%-át. És most jelenleg nem túlságosan egyszerű a pénzek hazaküldése, hiszen

1) tranzakciós díjakat kell fizetni ezért,

2) akár napokat is kell várni a megérkezésre, sőt

3) sokszor személyes jelenlétre is szükség a pénz felvételéhez.

Sok mindent még nem tudni az új törvényjavaslatról, maga Bukele sem mondott részleteket, de az egész kriptos közösség felbolydult a hír hallatán. Hiszen már évek óta arról megy a beszélgetés, hogy az igazán nagy áttörést az jelentené a BTC számára, ha valamelyik ország hivatalosan is elismerné fizetőeszközként. És nem csak a bitcoinnak tenne ez jót, hanem Bukele fejlesztőként, jövőbe mutató elnökként való megjelenését is támogathatja a követői körében.